Máme ve svém jídelníčku stále nedostatek jódu nebo je to jinak?

 

Jak se pozná nedostatek jódu

 

Tento prvek je zodpovědný za správné fungování štítné žlázy a také za naši paměť. Když chybí, nebo je ho málo, pak se člověk cítí unavený, ospalý a ztrácí schopnost se soustředit. taky může člověk trpět zimomřivostí. Nedostatkem jódu trpí více ženy než muži. Při onemocnění štítné žlázy se tento prvek ztrácí z těla všem. Nezůstává skoro žádný a bez něj nemůže naše tělo správně fungovat.

 

Potraviny, které obsahují jód

 

Jod obsahují všechny běžně dostupné plody moře. A to včetně mořských ryb. Z ovoce jsou to drobné bobuloviny jako jsou maliny nebo rybíz. na stromě nám jód roste v podobě višní. Co je zajímavé, tak třešně tento prvek neobsahují. Přitom se od višní tvarem a velikostí vůbec neliší. Nám po celý rok pravděpodobně nejdostupnějším zdrojem jódu jsou rajčata, česnek a cibule. Z tropických rostlin pak citron. Musíme připočíst i některé bylinky. To je celkem pestrý výběr na to, aby nám jód v těle chybět nemusel.

 

Co je třeba o jódu vědět

 

Tepelným zpracováním se část tohoto prvku ztrácí. Třeba rybíz se tím pádem nedá nahradit rybízovou marmeládou. Ale i tak je lepší troška jódu než žádný. V posledních letech se především v západní části Evropy začaly objevovat spíš potíže s přemírou jódu v těle. U nás to zatím naštěstí nehrozí. Není to totiž dané tím, že by lidé začali jíst zdravěji, ale rozšířením seznamu produktů do kterých se jód uměle přidává. Jodidovaným krmivem je možné krmit i zvířata. například když v zahraničí takto krmí krávy, tak ty na oplátku dávají mléko se zvýšeným obsahem tohoto prvku. Jód se dnes v zahraničí mimo jiné přidává i do pečiva. K naplnění denní dávky tak není třeba mnoho.

 

Nadbytek jódu v našem těle se projevuje téměř stejnými příznaky jako nedostatek. také se můžeme cítit unavení a zhorší se nám schopnost přemýšlet. Dokonce i zimomřivost se může projevovat. Množství jódu se tak pozná jedině lékařským vyšetřením. Přesto můžeme udělat hodně pro své zdraví. A to zařadit potraviny obsahující dostatek jódu do svého každodenního jídelníčku.