Jídlo

Jídlo je základní lidská potřeba, bez něj bychom nebyli. Není ale jídlo jako jídlo a tak je třeba pečlivě zvážit co do sebe dostáváme. Právě k tomu je zde naše rubrika, která vás provede vším, co potřebujte o jídle vědět.

media

Vajec se při hubnutí bát nemusíte

Vejce bychom ze svého jídelníčku neměli vyřazovat ani při redukčních dietách. Ačkoliv koluje mnoho mýtů, vejce jsou v jídelníčku důležitá a také zdraví prospěšná potravina. Řadí se dokonce mezi superpotraviny, protože jsou málo kalorická a obsahují velké množství bílkovin, vitamínů i minerálů.
media

Muži si užívají jídlo úplně jinak než ženy

Kdo se snaží urputně zhubnout, pro toho se jídlo v mnoha případech dříve či později stane strašákem či dokonce nepřítelem. Pořád máme na paměti, co nesmíme jíst, co musíme jíst, kdy to musíme jíst, v jakém množství a kdy už naopak zase jíst nesmíme. Je to docela věda a snaha zhubnout se pro mnoho lidí stane posedlostí, kterou nedokážou ani na vteřinu dostat z hlavy. Ale to je chyba. Jídlo byste si totiž měli umět užívat a prožívat při něm rozličné emoce.
media

Brambory při hubnutí nezatracujte

Bramborám a jídlům z nich připraveným se během dietního režimu obvykle vyhýbáme, a to kvůli vysokému obsahu sacharidů. Ty se v bramborách vyskytují ve formě škrobu. Přitom se jich bát vůbec nemusíme a během diety jich můžeme spořádat i více než například rýže. Trik je pouze v tom umět brambory správně připravit.
media

Káva vs čaj - souboj bez jasného vítěze

Někdo je zapřisáhlým milovníkem kávy, kupuje si jen tu nejkvalitnější a každý šálek si náležitě vychutnává. Jiný má tentýž zvyk s čajem, kdy si dává ty nejvybranější a nejkvalitnější. A někomu je to jedno, vypije obyčejnou kávu a dá si čtyři denně. A jiní zase pijí celý den dvoulitrovou konvici čaje, ve které si vylouhovali jeden sáček. Co je lepší? A co škodlivější?
media

Díky barvám se hubne, dejte si je všechny na talíř

Různé barvy ovlivňují naši náladu. Tmavší interiér kaváren vás uklidní, červená, oranžová nebo žlutá vás povzbudí v činnosti - třeba v posilovně. A stejně tak mohou různě barevné potraviny ovlivnit i naši snahu zhubnout. Na talíř si tak každý den přidejte pořádnou dávku barevného ovoce a zeleniny a díky tomu do sebe dostanete nejen porci vitamínů a vlákniny, ale také půjdou vaše kila rychleji dolů.
media

Italská kuchyně pomáhá zhubnout: na jídlo si udělejte dost času a užívejte si ho

Italové patří k těm hubenějším národům a má to své opodstatnění. Na jídlo si vždy rádi udělají dostatek času, jedí v klidu a beze spěchu a navíc si vybírají kvalitní a chutné potraviny. Sází na čerstvost a rozmanitost, a rozhodně se necpou knedlíky a těžkými omáčkami jako my Češi. Pro udržení dlouhodobě štíhlé postavy klidně začněte jíst jako Italové - tedy přemýšlet o jídle jinak.
media

Salát jako spása při hubnutí? Ne pro každého

Častokrát lidé, kteří se snaží zhubnout, při své dietě a ve svém jídelníčku spoléhají především na zeleninu a ovoce. Jenže jíst jen saláty, nejrůznější druhy syrové zeleniny a několik porcí ovoce denně není úplně ideálním řešením pro každého člověka. Nejen, že jsme každý jiný, ale taková životospráva bez bílkovin nejen že nám nemusí pomoc, ale může i uškodit.
media

K lepšímu opálení pomůže citrón i sklenička vína

Kdo chce získat krásně bronzovou pleť, ten má několik možností. Může pravidelně ležet na slunci a vystavovat se jeho paprskům, může si zajít do solária nebo může používat samoopalovací krémy. Některé varianty jsou zdravější, jiné nebezpečnější, další náročnější. Ale ať už zvolíte jakoukoliv možnost, vždy je třeba chránit svou pokožku proti škodlivým paprskům pomocí vhodných opalovacích krémů. A pokud chcete podpořit její krásnou, opálenou barvu, můžete tomu napomoci i konzumací určitých potravin.