Jídlo

Jídlo je základní lidská potřeba, bez něj bychom nebyli. Není ale jídlo jako jídlo a tak je třeba pečlivě zvážit co do sebe dostáváme. Právě k tomu je zde naše rubrika, která vás provede vším, co potřebujte o jídle vědět.

media

Zelenina pomáhá víc, než si myslíte. Chrání střeva i imunitu

Ze všech stran slyšíte, jak je zelenina zdravá, co všechno prospěšného vám přináší a kolik byste jí ideálně měli denně spořádat. Hezky se to čte a poslouchá, možná o tom sami i uvažujete a souhlasíte – jenže realita pak bývá úplně jiná. Mnoho z nás zeleninu zkrátka nemá rádo a ve stravě se jí vyhýbáme. Nemluvě o dětech, které zeleninu většinou také zrovna příliš nemilují. Ale pokud jim ji nedáváme vůbec, celkem jim tím škodíme.
media

Solíte víc, než je zdrávo? Zjistěte, proč to děláte

Všichni se asi shodneme na tom, že příliš soli škodí. Tedy aspoň nám to tvrdí nespočet odborníků, kteří nás varují před přesolenými potravinami, jako jsou uzeniny či chipsy. Zatímco velké množství soli není zdravé, náš organismus sůl potřebuje ke správnému fungování. Takže otázkou není, zda solit či ne, ale spíš to, jaké je správné množství a kolik už je přespříliš?
media

Co použít místo vajec při pečení?

Jdete péct nějakou dobrotu a zjistíte, že nemáte vejce. Nebo jen chcete zkusit něco nového a prostě pro tentokrát vejce při pečení dezertu vynechat. Případně jste veganem a vejce jste ze svého jídelníčku úplně vyřadili. Důvod můžete mít jakýkoliv, ale vědět, co se dá použít místo vajec při pečení, se prostě hodí.
media

Koncentrát, izolát nebo hydrolyzát - jaký protein vybrat?

Syrovátkové proteiny jsou hojně rozšířeným doplňkem stravy, pro své skvělé vlastnosti jako je stravitelnost i vysoká využitelnost bílkovin organismem jsou velmi oblíbené a dalo by se říci, že jsou nejlepším produktem svého druhu. Výrobci jsou si toho vědomi, proto chrlí spoustu druhů tohoto proteinu. Jak ale poznat, že syrovátkový protein je "ten pravý" pro vás?
media

Jak správně uvařit rýži

Zvykli jste si, že nejsnadnější cestou k uvařené rýži, je nakoupit rychlovarné sáčky a jen je na pár minut ponořit do horké vody? Zjistěte, že lepší způsob existuje. Je jednoduchý a zároveň díky němu získáte rýži dochucenou podle svých představ.
media

Vyznáte se v názvech pečiva? Tmavé není vždy zdravé

Leckdo se při hubnutí striktně vyhýbá pečivu, protože po něm se přece nedá zhubnout, ale naopak kvůli němu přibíráme. Nebo ne? Je pravdou, že bílé pečivo vám toho mnoho prospěšného nepřinese. Jeho tmavší ekvivalenty mohou ale být pro zdraví lepší volbou. Tedy pokud se v nich vyznáte a nenaletíte obchodníkům na jejich triky.
media

Ani hladoví, ani přecpaní. Do postele choďte najezení tak akorát

Správně si načasovat večeři a ještě navíc večeřet zdravě, to je poměrně oříšek. Mnoho lidí večeří příliš brzo a pak chodí spát hladoví. Jiní si zase dají večeři příliš pozdě, jdou spát s plným žaludkem a moc se kvůli tomu nevyspí. Kdy je ideální čas a co když vás před spaním začne ještě honit mlsná?