Jídlo

Jídlo je základní lidská potřeba, bez něj bychom nebyli. Není ale jídlo jako jídlo a tak je třeba pečlivě zvážit co do sebe dostáváme. Právě k tomu je zde naše rubrika, která vás provede vším, co potřebujte o jídle vědět.

media

I ve vyšším věku budete vitální. Jen nesmíte rezignovat na stravu

Správně zvolená strava je důležitou podmínkou pro kvalitní život a optimální zdravotní stav. S přibývajícím věkem je stále více důležité to, jak se stravujeme. Strava pro seniory neplní jen funkci zasycení, ale je i důležitou prevencí před vznikem různých onemocnění. Senioři ale často na stravu rezignují, ať už z finančních důvodů nebo jen z pohodlnosti a tělu nedodávají tolik potřebné živiny.
media

Kvalitní bílý jogurt poznáte už jen podle krátkého složení

Jogurty jsou velmi prospěšné potraviny. Jsou výborným zdrojem vápníku, hodnotných bílkovin a probiotik - tedy prospěšných bakterií mléčného kysání. Podle mnohých studií posilují imunitní systém, působí blahodárně při žaludečních obtížích. Jeden kysaný mléčný výrobek se obecně doporučuje jako součást denního vyváženého jídelníčku a právě tím může být jogurt.
media

Vláknina má dva druhy, oba jsou pro tělo přínosné

Velmi často se při hubnutí setkáváme se snadnou poučkou: "Nedaří-li se vám hubnout nebo máte-li problémy se zažíváním, zkontrolujte svůj denní příjem vlákniny." A je to pravda - dostatek vlákniny v jídelníčku nám jednak dodá pocit sytosti a zároveň dokáže pomoci pročistit tělo. Co už ale méně lidí ví, je fakt, že vláknina se dělí na dva druhy - rozpustnou a nerozpustnou ve vodě. Velmi snadno si rozdíl představíme třeba na jablku. Slupka je právě nerozpustnou vlákninou, dužina tou rozpustnou.
media

Kolik bílkovin obsahuje vejce?

Vejce jsou jedním ze základů zdravé stravy. Jsou populární i v některých trendy stravách jako je třeba paleo. A zejména sportovci na ně nedají dopustit. Vejce totiž obsahují vysoce kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny.
media

Tyto potraviny obsahují lepek, i když tak nevypadají

Lepek je směs bílkovin, která se běžně nachází v obilninách jako je pšenice, ječmen a oves, a tedy v mouce a pečivu obecně. Pokud ho v potravě přijímáme vysoké množství, tělo si s ním nedokáže poradit a způsobuje zdravotní problémy. Nemoci způsobené nesnášenlivostí organismu na lepek mohou být např. celiakie nebo Crohnova nemoc.
media

Názvy pečiva a chlebů mohou mást. Jak se v nich orientovat?

Sáhli jste nedávno v obchodě po slunečnicovém chlebu místo levnějšího označeného "jen" jako vícezrnný? Možná jste si zbytečně připlatili za pečivo s podobnou chutí i stejnými nutričními hodnotami. Označování pečiva v Česku je sice jasně dáno, ale jeho marketingový název bývá často výraznější.