Jídlo

Jídlo je základní lidská potřeba, bez něj bychom nebyli. Není ale jídlo jako jídlo a tak je třeba pečlivě zvážit co do sebe dostáváme. Právě k tomu je zde naše rubrika, která vás provede vším, co potřebujte o jídle vědět.

media

Sedavé zaměstnání je zabiják fungujícího metabolismu

Mnoho lidí se přesně s tímto potýká - snaží se sebevíc hubnout, ale i tak kila dolů nejdou. Naopak buď přibírají nebo se nemůžou hnout ze své aktuální váhy. Tato stresující situace může mít hned několik důvodů. A jedním z nich může být zpomalený metabolismus. Jakmile se náš metabolismus zpomalí, je velmi těžké zhubnout i jen jediné kilo.
media

Podzimní superpotraviny vám dodají porci vitamínů a jsou přitom levné

Přichází doba, kdy venku začíná být zima nejen v noci. Dny se zkracují a nám se nic nechce. Z peřin většinou vylezeme, jen když je to opravdu nutné a oproti předchozím měsícům ani moc nemáme chuť na zeleninu a ovoce. Naše tělo tak může brzy být oslabené a unavené. A právě na podzim do sebe potřebujeme dostat co nejvíce kvalitních, výživově hodnotných potravin, které navíc obsahují vitamíny.
media

Vajec se při hubnutí bát nemusíte

Vejce bychom ze svého jídelníčku neměli vyřazovat ani při redukčních dietách. Ačkoliv koluje mnoho mýtů, vejce jsou v jídelníčku důležitá a také zdraví prospěšná potravina. Řadí se dokonce mezi superpotraviny, protože jsou málo kalorická a obsahují velké množství bílkovin, vitamínů i minerálů.
media

Muži si užívají jídlo úplně jinak než ženy

Kdo se snaží urputně zhubnout, pro toho se jídlo v mnoha případech dříve či později stane strašákem či dokonce nepřítelem. Pořád máme na paměti, co nesmíme jíst, co musíme jíst, kdy to musíme jíst, v jakém množství a kdy už naopak zase jíst nesmíme. Je to docela věda a snaha zhubnout se pro mnoho lidí stane posedlostí, kterou nedokážou ani na vteřinu dostat z hlavy. Ale to je chyba. Jídlo byste si totiž měli umět užívat a prožívat při něm rozličné emoce.
media

Káva vs čaj - souboj bez jasného vítěze

Někdo je zapřisáhlým milovníkem kávy, kupuje si jen tu nejkvalitnější a každý šálek si náležitě vychutnává. Jiný má tentýž zvyk s čajem, kdy si dává ty nejvybranější a nejkvalitnější. A někomu je to jedno, vypije obyčejnou kávu a dá si čtyři denně. A jiní zase pijí celý den dvoulitrovou konvici čaje, ve které si vylouhovali jeden sáček. Co je lepší? A co škodlivější?
media

Cholesterol si uhlídáte i pomocí správného jídla

Cholesterol je pro náš organismus velmi důležitý, je stavební jednotkou některých hormonů i nervů a pomáhá tělu zpracovávat tuky. Tělo si ho dokáže vyrábět částečně samo, velkou část ho přijímáme ve stravě. Dokud přijímáme rozumné množství toho "hodného" HDL cholesterolu, je vše v pořádku. Jakmile se ale cpeme polotovary a tučnými potravinami, mohou vyskočit hodnoty toho "zlého" LDL cholesterolu nad rozumnou hladinu a škodíme tak svému zdraví. Dobrou zprávou ale je, že se dá poměr HDL a LDL cholesterolu udržovat rozumný pomocí zdravého jídelníčku.
media

Díky barvám se hubne, dejte si je všechny na talíř

Různé barvy ovlivňují naši náladu. Tmavší interiér kaváren vás uklidní, červená, oranžová nebo žlutá vás povzbudí v činnosti - třeba v posilovně. A stejně tak mohou různě barevné potraviny ovlivnit i naši snahu zhubnout. Na talíř si tak každý den přidejte pořádnou dávku barevného ovoce a zeleniny a díky tomu do sebe dostanete nejen porci vitamínů a vlákniny, ale také půjdou vaše kila rychleji dolů.
media

Italská kuchyně pomáhá zhubnout: na jídlo si udělejte dost času a užívejte si ho

Italové patří k těm hubenějším národům a má to své opodstatnění. Na jídlo si vždy rádi udělají dostatek času, jedí v klidu a beze spěchu a navíc si vybírají kvalitní a chutné potraviny. Sází na čerstvost a rozmanitost, a rozhodně se necpou knedlíky a těžkými omáčkami jako my Češi. Pro udržení dlouhodobě štíhlé postavy klidně začněte jíst jako Italové - tedy přemýšlet o jídle jinak.