Jídlo

Jídlo je základní lidská potřeba, bez něj bychom nebyli. Není ale jídlo jako jídlo a tak je třeba pečlivě zvážit co do sebe dostáváme. Právě k tomu je zde naše rubrika, která vás provede vším, co potřebujte o jídle vědět.

media

Upřednostňujete med? Pozor na něj

Všichni víme, že bílý cukr není zrovna to nejlepší, čím můžeme sladit. Mnoho z nás proto hledá různé alternativy – a jednou z nejlepších se může zdát být med. Jenže ani s ním to není vhodné přehánět, protože i on je plný sacharidů.
media

Umami – chuť glutamátu, která pomáhá

Jestli jste o umami ještě neslyšeli, je to chyba – a velká. Toto japonské slůvko totiž značí pátou chuť, kterou je člověk schopen vnímat. A podle vědců je tomu skutečně tak – není totiž jen sladká, slaná, kyselá a hořká, ale ještě chuť umami. A ta má pro nás spoustu výhod.
media

Zmrzliny při hubnutí: jak je to doopravdy?

Přišlo jaro a s ním téměř letní počasí. U stánků s točenou zmrzlinou se rázem vytvořily fronty, v cukrárnách se zmrzlina prodává ve velkém, mnoho z nás si začíná dělat zásoby nanuků v mrazáku. Jenže co když se snažíte dostat do formy a zhubnout? Jak je to s pojídáním zmrzlin?
media

Tymián vás svými účinky překvapí

Sušený tymián používáme často v kuchyni při dochucování různých pokrmů. Bereme ho automaticky jako jedno z mnoha koření. A přitom tymián má mnohem více pozitivních účinků na zdraví, než by nás při dochucování jídla napadlo.
media

Typické české rychlé snídaně - jsou "v pohodě"?

Snídaně má být základem dne. Pro většinu lidí tomu ale tak není, nemají prostě čas. Místo kvalitní snídaně je potřeba vypravit děti do školy, v rychlosti se obléknout a vyrazit pokud možno včas do zaměstnání. Podívali jsme se na "rychlosnídaně", které si Češi nejčastěji dopřávají. Jak jste na tom vy?
media

Jako čerstvé: jaké potraviny můžete mrazit?

Ne vždy se nám podaří včas zkonzumovat to, co jsme si nakoupili nebo vypěstovali na zahrádce. Mražení je pak ideální variantou, jak si potraviny schovat na horší časy a zabránit jejich zbytečnému zkažení. Co vše se dá mrazit a co byste do mrazáku naopak dávat nikdy neměli?
media

Většina seniorů trpí podvýživou. Co s tím?

Zatímco mladší ročníky se snaží jíst vyváženě a udržovat se v kondici, u seniorů tomu bývá jinak. Podle mnoha průzkumů je na tom s výživou drtivá většina starších lidí špatně. A mnoho z nich je hlavně v pozdějším věku podvyživených.