Správný jídelníček není úplná věda. Stačí znát základy

Ideálním příkladem jsou zeleninové saláty a zelenina obecně. Jakmile se rozhodneme zhubnout, proškrtáme ze svého jídelníčku nezdravé potraviny a v nejvyšší možné míře je nahradíme zeleninou. Máme pocit, že jsme udělali vše správně a naše tělo teď musí být zaručeně spokojené. Jenže to vůbec nemusí být pravda.

Málo energie

Zelenina je samozřejmě zdravá. Obsahuje velké množství minerálních látek i vitaminů. Ale člověk není býložravec. A tedy, co jste si kvůli hubnutí upřeli a nahradili saláty, to musíte doplnit jinými způsoby. Nebo-li doplňujte i bílkoviny, tuky a komplexní sacharidy. Bez nich je tělo unavené a vy bez energie. Přitom stačí, když si do salátu přidáte vařené vejce, libové maso, sýr typu cottage – a hned máte plnohodnotné jídlo, které vám skutečně prospěje a neochuzuje vás o další nezbytné živiny.

Zatočte s cukry

Někdy si i při hubnutí dopřáváme „odpustky“ - když si zacvičíme, dáme si třeba za odměnu něco sladkého na doplnění energie. Sice kvůli tomu neztloustneme, ale není to vůbec zdravé. Jednoduché cukry tělo de facto vůbec nepotřebuje. Proto je nutné, abyste se naučili konzumovat komplexní sacharidy, které potřebné jsou a neuškodí vaší linii.

Rizikové veganství

Zamilovali jste se do některého z alternativních způsobů stravování jako je vegetariánství, veganství nebo něco jiného? Výborně, i takhle se dá samozřejmě žít a jíst. Ale je potřeba dělat to správně a naučit se všechna pravidla tohoto stravování.

Pokud budete jíst bez znalosti základních principů, vaše tělo bude trpět, bude bez energie a budete škodit sami sobě. To, co si například upřete v mase, musíte doplnit pomocí jiných druhů potravin a u veganství i pomocí doplňků stravy. Základem by tedy mělo být nejprve důkladné studium a teprve až pak praxe.