Recept: karamelové kysané zelí

 

Fermentované (kysané) zelí pro zdraví

 

Fermentovaná, tedy kvašená zelenina je pro vaše zdraví naprostou bombou. Obsahuje velké množství vitaminu C, probiotik a trávicích enzymů. Vzniká zásluhou takzvaného mléčného kvašení za nepřístupnosti vzduchu, při kterém se cukry přeměňují na kyselinu mléčnou.

 

Kysané zelí obsahuje kromě cenného vitaminu C i vitaminy B a K a spoustu minerálů (draslík, hořčík a fluor). Je to skvělý zdroj probiotik, která vyživují bakterie v našem střevě a slouží tak jako základ pevné imunity. 

 

Nepleťte si kysané zelí se sterilovaným

 

Ačkoliv sterilované zelí má velmi podobnou chuť, bylo jí docíleno přidáním láku z octa, cukru a soli, nikoliv pozvolným přirozeným kvašením. Sterilované zelí tak nemá vlastnosti fermentované zeleniny. 

 

Účinky kysaného zelí:

 

  • posiluje obranyschopnost organismu a aktivuje imunitní systém
  • zvyšuje odolnost proti stresu
  • bojuje proti únavě
  • snižuje vysoký tlak 
  • pomáhá v boji proti virům, bakteriím a infekcím
  • podporuje krvetvorbu
  • aktivuje funkci střev
  • podporuje látkovou výměnu, odvodňuje

Recept na karamelové kysané zelí

Sice je zelí převážně zamýšleno jako příloha, ale tohle zelí byla taková dobrota, že jsme si jej s chutí dali i samotné. Přitom je příprava tak snadná, že vám to strávnici ani nebudou věřit.

 

Co budeme potřebovat?

 

  • 1 sklenice kysaného zelí
  • 1 větší cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 1 vrchovatá lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • olej
  • sůl

Postup

 

  1. Ze sklenice s kysaným zelím slijeme vodu do misky. Odložíme ji stranou - ještě ji budeme potřebovat.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce s olejem. Přisypeme celý kmín. Za stálého míchání necháme zpěnit a trošičku zrůžovět, dejte ale pozor, abyste ji vyloženě neusmažili. Přidáme vrchovatou lžíci cukru a necháme ho zkaramelizovat. 
  3. Zelí mezitím pokrájejte na menší kousky, aby se lépe jedlo. Jakmile je cukr zkaramelizovaný přidáme zelí do hrnce, promícháme, osolíme a dle chuti přidáme zbylou vodu ze zelí. Dolejeme obyčejnou vodu tak, aby zelí bylo kompletně ponořené, zakryjeme pokličkou a dusíme do změknutí. Obvykle stačí 20 minut, ale nejlepší je průběžně ochutnávat.  
  4. Kdo chce zelí zahustit, může v závěrečném kroku přidat směs mouky rozmíchané ve studené vodě a nechat řádně provařit.

Podávejte k masu, s bramborovými noky či plackami, se špeclemi, na bramboráku a nebo prostě jen tak. 

 

Číst dál:

Čtyři superpotraviny, které možná ani neznáte

Recept: zelné placky

K lepší náladě se můžete projíst i zdravě