Fermentované (kysané) zelí pro zdraví
Fermentovaná, tedy kvašená zelenina je pro vaše zdraví naprostou bombou. Obsahuje velké množství vitaminu C, probiotik a trávicích enzymů. Vzniká zásluhou takzvaného mléčného kvašení za nepřístupnosti vzduchu, při kterém se cukry přeměňují na kyselinu mléčnou.
Kysané zelí obsahuje kromě cenného vitaminu C i vitaminy B a K a spoustu minerálů (draslík, hořčík a fluor). Je to skvělý zdroj probiotik, která vyživují bakterie v našem střevě a slouží tak jako základ pevné imunity.
Nepleťte si kysané zelí se sterilovaným
Ačkoliv sterilované zelí má velmi podobnou chuť, bylo jí docíleno přidáním láku z octa, cukru a soli, nikoliv pozvolným přirozeným kvašením. Sterilované zelí tak nemá vlastnosti fermentované zeleniny.
Účinky kysaného zelí:
- posiluje obranyschopnost organismu a aktivuje imunitní systém
- zvyšuje odolnost proti stresu
- bojuje proti únavě
- snižuje vysoký tlak
- pomáhá v boji proti virům, bakteriím a infekcím
- podporuje krvetvorbu
- aktivuje funkci střev
- podporuje látkovou výměnu, odvodňuje
Recept na karamelové kysané zelí
Sice je zelí převážně zamýšleno jako příloha, ale tohle zelí byla taková dobrota, že jsme si jej s chutí dali i samotné. Přitom je příprava tak snadná, že vám to strávnici ani nebudou věřit.
Co budeme potřebovat?
- 1 sklenice kysaného zelí
- 1 větší cibule
- 1 lžička kmínu
- 1 vrchovatá lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- olej
- sůl
Postup
- Ze sklenice s kysaným zelím slijeme vodu do misky. Odložíme ji stranou - ještě ji budeme potřebovat.
- Cibuli nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce s olejem. Přisypeme celý kmín. Za stálého míchání necháme zpěnit a trošičku zrůžovět, dejte ale pozor, abyste ji vyloženě neusmažili. Přidáme vrchovatou lžíci cukru a necháme ho zkaramelizovat.
- Zelí mezitím pokrájejte na menší kousky, aby se lépe jedlo. Jakmile je cukr zkaramelizovaný přidáme zelí do hrnce, promícháme, osolíme a dle chuti přidáme zbylou vodu ze zelí. Dolejeme obyčejnou vodu tak, aby zelí bylo kompletně ponořené, zakryjeme pokličkou a dusíme do změknutí. Obvykle stačí 20 minut, ale nejlepší je průběžně ochutnávat.
- Kdo chce zelí zahustit, může v závěrečném kroku přidat směs mouky rozmíchané ve studené vodě a nechat řádně provařit.
Podávejte k masu, s bramborovými noky či plackami, se špeclemi, na bramboráku a nebo prostě jen tak.
Číst dál:
Čtyři superpotraviny, které možná ani neznáte
K lepší náladě se můžete projíst i zdravě