Ty nejlepší články rovnou do mailu

Recept: karamelové kysané zelí

Sice je zelí převážně zamýšleno jako příloha, ale tohle zelí byla taková dobrota, že jsme si jej s chutí dali i samotné. Přitom je příprava tak snadná, že vám to strávnici ani nebudou věřit.

Co budeme potřebovat?

·       1 sklenice kysaného zelí

·       1 větší cibule

·       1 lžička kmínu

·       1 vrchovatá lžíce hnědého cukru

·       1 lžíce hladké mouky

·       olej

·       Sůl

Jak na to?

Ze sklenice se zelím slijeme vodu do misky, stačí na zelí trošku zatlačit a vodu ze sklenice vylít. Samotnou vodu si odložíme stranou, ještě ji budeme potřebovat.

Cibuli nakrájíme na malé kousky a vložíme do hrnce s olejem a zároveň přidáme i celý kmín. Za stálého míchání necháme zpěnit a trošičku zrůžovět, dejte ale pozor, abyste ji vyloženě neusmažili. V zelí byste potom měli kousky, které by nebyly dobré. Jakmile cibulka začne růžovět přidáme lžíci cukru. Ta by měla být opravdu vrchovatá. Ale samozřejmě záleží na chuti každého kuchaře.

Než cukr zkaramelizuje, což zabere pár minut, nachystejte si zelí. To vyndejte ze sklenice a pokrájejte aby nezůstali dlouhé kusy. Jakmile je cukr zkaramelizovaný přidáme zelí do hrnce. Promícháme, osolíme a přidáme zbylou vodu ze zelí. Dolejeme obyčejnou vodu tak, aby zelí bylo kompletně ponořené, zakryjeme pokličkou a dusíme do změknutí. Obvykle stačí 20 minut, ale nejlepší je průběžně ochutnávat. Někdo má radši zelí měkké, někdo na zkus.

 

V úplném závěru ještě rozmícháme hladkou mouku ve studené vodě, směs mouky a vody vlijeme do hrnce se zelím a necháme provařit. Zelí se nám hezky zahustí a můžeme podávat. 

Co vy na to?