K lepší náladě se můžete projíst i zdravě

Jídlo sice deprese ani úzkosti zcela nevyléčí, správně zvolené potraviny ale mohou pomoci tomu, abychom se cítili lépe. Úzkostné stavy a špatnou náladu pak můžeme zažívat mnohem méně často. Vhodně zvolenou stravou tak můžeme docílit i lepší a veselejší nálady. A teď nemáme na mysli čokoládu, po které hodně lidí kvůli zlepšení nálady sahá. 

Kvašené a kysané potraviny

Fermentované potraviny, jako je kysané zelí nebo okurky, obsahují velké množství probiotik. Jde o přátelské bakterie, které se vyskytují v zažívacím traktu a zde chrání náš organismus před škodlivými patogeny. Probiotika, která nalezneme v kysaných výrobcích, uvolňují trávicí enzymy, a ty umí ovlivňovat náš mozek. Ten pak uvolňuje více serotoninu a také dopaminu. Díky tomu se výrazně pozitivně ovlivní i nálada. 

Ovoce pro naši duši

Věděli jste, že oblíbené třešně obsahují velké množství antioxidantů, které navozují pocit klidu? V třešních najdeme také hormon melatonin, který přispívá k lepšímu spánku. Když se dobře vyspíme, máme hned lepší náladu. Uvolněné a odpočaté tělo ovlivňuje výrazně to, jak se cítíme. Podobně to umí i kiwi. Vitamíny obsažené v tomto malém zeleném ovoci pomáhají snížit oxidační stres. Také podporují produkci serotoninu – ten je neodmyslitelně spojen s pocity dobré nálady.

Zdraví a štěstí z mořských hlubin

Konzumace mořských plodů a ryb je obecně velmi vychvalovaná. Tyto potraviny by měly být základem každého zdravého jídelníčku. A za ně vám poděkuje také psychika. Všechny mořské plody totiž obsahují omega-3 mastné kyseliny, které působí více než pozitivně na lidské zdraví, ale také psychickou pohodu. Kromě mušlí nebo krevet zařaďte do svého jídelníčku také lososa, makrelu nebo sardinky. Tyto potraviny jezte alespoň dvakrát týdně. Změny se brzy dostaví.