Produkci testosteronu podpoříte i pomocí spánku nebo vody

Nedostatek testosteronu u mužů

Testosteron je často považován za mužský hormon, ale ve skutečnosti se vyskytuje i u žen, jen v sedmkrát menším množství oproti mužům. Pokud jde o muže, tento hormon hraje rozhodující roli u dospívajících chlapců v růstu, změnách hlasu a růstu ochlupení. Testosteron také hraje roli v produkci spermií. Protože je pro lidské tělo nezbytný, je důležité vědět, kdy ho máte nedostatek. Jaké jsou příznaky nízké hladiny testosteronu u mužů?

Změny nálady 

Pokud máte nízkou hladinu testosteronu, mohlo by to ovlivnit vaši náladu. Může se stát, že jste podrážděnější nebo se na něco těžko soustředíte. Nízká hladina tohoto hormonu vám může tak rozhodit nálady, že snadno upadnete do deprese.

Ztráta hmotnosti a svalů

Zdá se vám, že jste v poslední době pohubli, a ani vaše svaly již nejsou to, co bývaly? Opět může být na vině nedostatek testosteronu. Nedostatek testosteronu může vést k snížení chuti hýbat se, tím se méně zatěžují kosti a svaly. Pak rychleji ztrácíte svalovou hmotu, ale i řídnou vaše kosti, které nepotřebují být připravené na vyšší zátěž. Postupně se tak můžete dopracovat i k osteoporóze, tedy kostem náchylnějším k lámání.

Špatný spánek či zvýšené vypadávání vlasů jsou pak dalšími příznaky nižší hladiny testosteronu.

Pokud zjistíte, že máte nízkou hladinu tohoto hormonu, měli byste co nejdříve přidat do svého denního režimu pohyb - od lehkého kardia až po zátěžové cviky. Podpoříte tím nejen nárůst svalové hmoty, ale i produkci samotného testosteronu. Kromě toho se můžete řídit některou z osvědčených rad.

Zhubněte

Přebytečný tuk podporuje větší přeměnu testosteronu na estrogen. Pouhým snížením hmotnosti začne hladina testosteronu přirozeně stoupat. To vám navíc usnadní hubnutí a dostanete se do pozitivního tělesného cyklu.

Zlepšete spánek

Špatná kvalita spánku velmi rychle ovlivní hladinu testosteronu. Hormony fungují v cirkadiánním rytmu. To znamená, že jsou ovládány spánkem a bděním nebo cykly světla a tmy. Rozhození cirkadiánního rytmu špatnou kvalitou spánku ovlivní také hladinu vašich hormonů - včetně produkce testosteronu.

Nejen, že nekvalitní spánek sníží hladinu vašeho testosteronu, ale také zvyšuje stres a pravděpodobnost ukládání tuku. Chcete-li maximalizovat kvalitu svého spánku, zkuste jít spát a budit se v pravidelném čase, spěte 7-9 hodin v tmavé a dobře větrané místnosti bez elektroniky.

Snižte stres

Stresový hormon kortizol má stejnou základní strukturu jako testosteron. Tyto dva hormony jdou ale proti sobě. Když je hladina kortizolu vysoká, hladina testosteroun je naopak nízká. To znamená, že zvládání stresu je důležitým faktorem při zvyšování hladiny testosteronu. Vyšší hladina tohoto hormonu vám tak umožní lépe zvládat stres.

Pijte více čisté vody

Byli byste překvapeni, kolik lidí nepije dostatek vody. To má obrovský dopad na jejich zdraví, hladinu energie a hormonu štěstí – a většina z nás si to ani neuvědomuje. Kromě zvýšeného stresu a chutí na sladké je nedostatek hydratace velice nezdravý pro naše tělo. Každá naše buňka totiž potřebuje vodu. Nejlepší je voda kohoutková nebo přírodní balená. Důležité je dodat jí tělu dostatek. Ale pozor - jinými nápoji, jako je ovocný džus, káva nebo slazené limonády, čistou vodu nenahradíte.