Lepek

media

Čím to, že se vám nedaří hubnout? Důvodů může být více

Dodržujete dietu, na poličce máte výběr těch "nej" doplňků výživy a už půl roku jste nevynechali jedinou příležitost pro cvičení. Po přečtení článků v časopisech jste nabyli dojmu, že díky jejich radám bude vaše vysněná postava hotová už za měsíc a přesto se ani po měsíci nic moc zásadního nezměnilo. Čím to může být?
media

Vyznáte se v názvech pečiva? Tmavé není vždy zdravé

Leckdo se při hubnutí striktně vyhýbá pečivu, protože po něm se přece nedá zhubnout, ale naopak kvůli němu přibíráme. Nebo ne? Je pravdou, že bílé pečivo vám toho mnoho prospěšného nepřinese. Jeho tmavší ekvivalenty mohou ale být pro zdraví lepší volbou. Tedy pokud se v nich vyznáte a nenaletíte obchodníkům na jejich triky.
media

Je lepek opravdu takový nepřítel, jak se v posledních letech říká?

V každém supermarketu najdeme celé oddělení potravin, které na sobě nesou hrdé označení, že jsou bez lepku. Mnoho lidí se snaží jíst právě tyto bezlepkové potraviny a žijí v přesvědčení, že tím svému tělu prospívají. Ostatně, někdo je na lepek alergický, takže ho také nesmí a jak se mu žije dobře! Ale není to jen módní blud?
media

Recept: originální tempura z rýžové mouky

Chutná vám z asijské kuchyně maso obalené v tom dobrém, lehce křupavém těstíčku? Ještě aby ne, ono těstíčko - tedy tempura - je naprosto skvělý způsob, jak ozvláštnit a chuťově čarovat s kousky masa. Nejlepší je připravit ji originálním způsobem - tedy za použití rýžové mouky. Díky tomu budete mít základ pro bezlepkové jídlo připravený.
media

Názvy pečiva a chlebů mohou mást. Jak se v nich orientovat?

Sáhli jste nedávno v obchodě po slunečnicovém chlebu místo levnějšího označeného "jen" jako vícezrnný? Možná jste si zbytečně připlatili za pečivo s podobnou chutí i stejnými nutričními hodnotami. Označování pečiva v Česku je sice jasně dáno, ale jeho marketingový název bývá často výraznější.
media

V čem je bílá mouka pro naše zdraví horší než ta celozrnná?

Už naši předci věděli, co dělají. Chleba se totiž dříve pekl jen z celozrnné mouky, aniž by to tenkrát považoval kdokoliv za něco zvláštního. Dříve se totiž namleté zrno používalo v mouce celé - jak otruby, tak klíček i endosperm obsahující lepek. Dnes je situace bohužel úplně opačná - levné pečivo se peče z bílé mouky, která obsahuje zejména lepek. A ten pro naše zdraví přínosem rozhodně ve větším množství není.
media

Detox mladým ječmenem

O tom, že pivo obsahuje vitamíny a mnoho dalších prospěšných látek se ví dávno. Pivaři sami by dokázali hodiny vyprávět. A v duchu, že na každém šprochu pravdy bývá trochu, tady to rozhodně platí. Řeč však nebude o pivu, ale jen o jedné jeho složce. O ječmeni. Pro detox organismu je to ječmen mladý, zelený, ještě nedozrálý.
media

Bezlepková dieta – ano nebo ne?

Řada lidí dnes trpí celiakií, mnoho z nás má alergii na lepek. A někteří se mu vyhýbají preventivně a ve snaze očistit svůj organismus a zhubnout drží takzvanou bezlepkovou dietu. Přitom jak nadměrná konzumace lepku, tak i jeho dlouhodobé naprosté vynechávání má svá rizika. Víte, co vám hrozí?