Jóga je populární. Ale co dělat, když vás nebaví?

V posledních letech se jóga prosazuje jako to nejlepší a nejefektivnější cvičení a zlákala už mnoho těch, kteří ke sportům ani pohybu nikdy moc netíhli. Je to spíš módní záležitost a dá se říct, že kdo alespoň občas nepraktikuje jógu, jako by nebyl. Ale ne každému toto cvičení vyhovuje. A nutit se do něčeho, co vás nebaví a nejde vám, je to úplně nejhorší rozhodnutí.

O příznivých účincích jógy není třeba diskutovat. Jsou zcela prokazatelné a kromě kvalitního protažení se i uvolníte, zrelaxujete, dokážete lépe soustředit myšlenky. Jóga se praktikovala už ve staré Indii a její historie je už téměř tři tisíce let dlouhá.

Ale to pořád ještě neznamená, že je to univerzální cvičení, které každého uchvátí a každý jí propadne. Spousta lidí na jógu chodí prostě proto, že tam chodí jejich kamarádka, kolegyně nebo jim někdo řekl, jak je to strašně skvělé. Ale občas je lepší najít si nějaký jiný typ pohybu, který by lépe vyhovoval právě vašim potřebám a vašemu nastavení.

Meditace jako skvělý únik

Stejně jako někdo miluje protahování u jógy, jiní nedají dopustit na meditování. Je to tedy spíš duchovní než fyzické cvičení, ale rozhodně si u něj srovnáte nejen myšlenky, nýbrž i páteř. Meditace je přitom velmi očistná, a pokud vás někdo naučí její techniky, můžete ji praktikovat i sami a kdekoliv a kdykoliv potřebujete. I historie meditací je velmi dlouhá a lidé, kteří meditují pravidelně, jsou klidnější, vyrovnanější a dokážou lépe proplouvat svým životem.

Zbavte se nadbytečné energie

Pořád to není nic pro vás? Někdo je zkrátka akčnější typ, takže posedávání a klidné protahování není nic pro něj. Potřebuje se někde vyřádit. Pokud je to i váš případ, hledejte sporty, které vám dají možnost „zničit se“. Někoho zláká box, jiný propadne aerobiku, další má rád zumbu, někdo rád zdolává horolezecké stěny, jiný skáče po opičích drahách či trampolínách, někdo dělá moderní parkour.

Zkrátka, možností existuje nespočet a každý si může vybrat to, co ho bude bavit a k čemu se bude rád vracet. A právě to je principem zdravého životního stylu – pravidelně se věnovat tělesné aktivitě, která vás bude bavit a při níž dokážete i spálit nadbytečné kalorie.