Tapioka se pro hubnutí nehodí, ale výhody u ní najdete

Tapioka se dnes těší velké slávě a na nejednom menu trendy bister najdete například pudink z tapioky. Pokud si ji začnete dopřávat častěji místo klasického pudinku, možná se budete divit. Vaše váha nejspíš poroste, aniž byste to chtěli. Své výhody ale tapioka rozhodně má a rozhodně jich není málo.

Odkud se vlastně bere tapioka?

Tapioka je vlastně škrob extrahovaný u kořene manioku jedlého. Původem je tato rostlina z Jižní ameriky, kde ji zpracovávali původní obyvatelé. Dnes už ji samozřejmě zpracováváme průmyslově, ale původně šlo skutečně o těžkou práci, kdy se jednotlivé hlízy musely ručně rozdrtit na kaši.

Samotný maniok je 3 až 5 metrů vysoký keř, z něhož jsou pro lidstvo nejdůležitější podzemní, na povrchu tmavě hnědé a uvnitř bílé škrobnaté hlízy. V našich poměrech by se daly nejlépe přirovnat k bramborám, ale lépe si je představíte spíše jako batáty.

V obchodě pak tapioku nejčastěji nalezneme ve formě mouky, nebo slisovanou do malých kuliček. Ty jsou pak ideální k tepelné úpravě, samotné by vám příliš nechutnaly.

Pro hubnutí není ideální

I když tapioku často najdeme zařazenou mezi takzvané superpotraviny, jde spíše o marketing. Pokud se podíváme na nutriční složení zjistíme, že mimo sacharidů obsahuje tapioka jen velmi málo bílkovin, vlákniny nebo živin. 

Sacharidy 89g
z toho cukry 3g
Bílkoviny 0,19g
Tuky 0,02g
Vláknina 0,9g

tapiokové perly (na 100g)

I při menším množství se tak může lehce stát, že zkonzumujete doporučené denní množství sacharidů. Což samozřejmě není nutně zle, jen je tomu třeba přizpůsobit výdej energie. Sacharidy nám totiž právě energii dodávají. Abychom si to dokázali ještě lépe představit, je to podobné, jako bychom jedli pšeničnou mouku. Ta má dokonce ještě o něco méně sacharidů. A právě oproti pšeničné mouce má tapioka jednu velkou výhodu.

K čemu tapioku použít

Pokud se z nějakého důvodu musíte vyhýbat lepku, právě tapioka vás snadno zachrání. Žádný totiž neobsahuje a přitom má podobné vlastnosti jako mouka. Je přirozeně bez lepku, takže může sloužit jako náhražka pšenice při vaření a pečení pro lidi, kteří jsou na bezlepkové stravě.

Kvůli téměř úplné absenci důležitých živin se tapioka nehodí příliš na samotné pečení, můžete ji ale kombinovat s jinými moukami, kokosovou, lískooříškovou nebo třeba mandlovou. Tím zlepšíte poměr živin a mouka získá trošku jiné vlastnosti, které pomůžou k lepšímu zpracování v těsto.

Ještě lepší uplatnění ale najde v zahušťování. Bude stačit přidat jen malé množství tapioky a omáčka dosáhne požadovanou konzistenci, přitom opět bez lepku.