Každý, kdo někdy nakupoval potraviny, se někdy pozastavil nad informací o nutričních hodnotách výrobku. Údaje o jednotlivých živinách musí výrobci rozdělit na trochu detailnější popis než jen "sacharidy - tuky - bílkoviny". Jaký je ale tedy rozdíl mezi sacharidy a cukry? To byste měli vědět.
Sacharidy
Sacharidy nám jako živina dodávají energii, které naše tělo potřebuje pro fungování. Gram sacharidů nebo bílkovin dodá tělu 4 kalorie. Oproti tomu gram tuku dodá tělu 9 kalorií, proto právě tuk je používán jako zásobárna energie. Sacharidy najdeme v široké škále potravin jako např. pšeničných výrobcích (pečivu, těstovinách, cereáliích, mouce) nebo třeba v podobě škrobu v bramborách, kukuřici, dále pak i v mléčných výrobcích i džusech.
Sacharidy zahrnují tři základní podskupiny živin - cukry, škroby a vlákninu. A právě součet obsahu těchto živin najdete na štítku s nutričními hodnotami potraviny hned vedle slova "Sacharidy".
Cukry
Oněmi cukry jsou tedy míněny jednoduché sacharidy (mono- a disacharidy), které jsou dobře rozpustné ve vodě. V těle se nemusí složitě rozkládat a naopak díky tomu slouží jako rychlý zdroj energie. V potravinách se do hodnoty uvedené vedle slova "Cukry" počítají zejména glukóza, fruktóza a sacharóza.
Tyto články jste si také oblíbili:
- Co je lepší - glukóza nebo fruktóza?
- Proč jíst tuk, abychom spalovali tuk
- Ketonová dieta - hubnete rychleji, ale s rizikem