Maminky, živíte své děti správně nebo děláte některou z těchto chyb?

Většina rodičů už dávno pochopila, že sladkosti nejsou vhodným doplňkem dětského jídelníčku, takže se jejich množství snaží omezovat na minimum. Dětem namísto nich podstrkují ovoce a zeleninu. Jenže to ještě neznamená, že se děti stravují správně a vhodně. Mnoho rodičů totiž dětem nevědomky nevhodnou stravou může ničit zdraví.

O nutnosti pravidelné konzumace zeleniny a ovoce asi nemá cenu příliš se rozepisovat. Tyto dvě zásadní složky naší stravy jsou důležité pro dospělé i děti, přičemž u dětí se doporučuje dopřávat jim až pět porcí denně, a to nejlépe v syrovém stavu. Může jít o drobný doplněk svačiny, případně o malou svačinku podanou dítěti jen tak, pro uspokojení chuti na sladké.

Nevhodné maso

To, v čem rodiče často chybují, je oblast masa. Mnoho z nás se domnívá, že jedinou vhodnou volbou pro děti je kuřecí, případně krůtí maso. Vždyť i dietologové tento typ masa doporučují, pokud se snažíme zhubnout nebo si udržet váhu. Jenže je nutné uvědomit si, že u dětí se nesnažíme, aby hubly – naopak se jim pokoušíme dodat všechny druhy živin pro jejich správný růst. A pouze drůbeží maso k tomu nepostačuje.

Proto je potřeba dávat dětem všechny druhy masa, takže i vepřové a hovězí (nebo třeba i jiné, pro zpestření jídelníčku). Ve všech je dostatečné množství bílkovin a právě ty děti k růstu potřebují. Je vhodné vyhýbat se příliš tučným masům, ale omezování na jeden druh je naprosto zbytečné a děti kvůli tomu navíc nenaučíte jíst vše, což je škoda.

Zapomeňte na light

Ti, kdo se snaží hubnout, často sahají po light potravinách a těch se sníženým obsahem tuku. Podobné výrobky pak dávají i svým dětem ve víře, že jim prospějí. Ale není to tak. Děti potřebují plnohodnotné výrobky, které jim dodají vše, co si jejich tělo žádá. Tvarohy, tvarohové dezerty, mléčné výrobky, různé druhy pečiva a tak dále – nic z toho dětem neublíží a naopak díky takové svačince dostanou do těla vše potřebné.

Problém s müsli

Třetí oblastí, kde rodiče často váhají, jsou cereálie. Různé druhy kuliček, skořicových a jinak ochucených „křupek“ děti milují – ale my si nejsme jisti, jestli jsou skutečně tak zdravé, jak se snaží tvářit. Není lepší dát dítěti jednoduše bílý jogurt s ovesnými vločkami? To je sporné. Opět zde platí totéž jako v předchozích bodech – dětské tělo má jiné nároky než to dospělé, ale přehnané množství cukru mu neprospívá. Snídaňové cereálie tedy vybírejte s rozumem - i podle jejich složení a obsahu cukru. Konzumujte je také jen v rozumném množství.