Otestujte se: jste závislí na cukru?

Povedlo se vám něco v práci? Možná si za odměnu koupíte něco sladkého v cukrárně. Přežili jste další den plný starostí, péče o rodinu a dělání úkolů s dětmi? Nejspíš se za to odměníte aspoň řádkem čokolády. Milujte pečení a rádi pak své výrobky ochutnáváte? Rádi si sladíte čaj medem? Milujete palačinky s džemem? A i při dietě si lačně vychutnáváte kousky slaďoučkého ovoce? A nebo jsou pro vás sladkosti spíš řešením krizí, starostí a smutku? Ať tak či tak, je dost pravděpodobné, že jste závislí na cukru a působí na vás jako klasická droga. Bohužel to většina „závislých“ ani netuší a dál vesele mlsají, aby se cítili lépe – a tím škodí svému zdraví.

Záludný dopamin

Máte-li neodolatelnou chuť na něco sladkého, tak je to jasným znakem, že si váš mozek na cukr zvykl tak, že ho po vás vyžaduje. Je to pro něj naučená forma odměny, touží po ní a nutí vás, abyste mu ji dodali. Když se podvolíte, vyplaví se do těla hormon dopamin, který nám způsobuje příjemné uspokojení – ale také zapřičiňuje závislost na určité látce (nejen na cukru, ale vyplavuje se i při užívání klasických drog). Jenže sladkosti konzumované v omezeném množství nepovažujeme za žádné výrazné riziko a netušíme, jak moc si s námi už náš mozek pohrává.

Děsivý absťák

Možná už jste sami někdy zažili, že jste měli strašnou chuť na něco sladkého, ale nic nebylo v dosahu, museli jste to prostě vydržet. A nebylo to vůbec příjemné, ta chuť vás doslova sžírala. Pokud chcete zjistit, jestli jste na cukru skutečně závislí, dejte ci cukrovou pauzu – omezte jeho příjem na minimum. Když hned v prvních dnech budete cítit únavu, skoro depresivní stavy, bude vám až fyzicky nevolno a vaše myšlenky se neustále budou stáčet k něčemu sladkému, je to jasná známka závislosti.

Abstinence nikdy není příjemná. A tyto nepříjemné stavy mohou trvat i celé týdny. Takže většina lidí jim podlehne a nevydrží abstinovat dostatečně dlouho – znovu do své závislosti s chutí spadnou. Záleží-li vám ale na vašem zdraví, měli byste vydržet a cukr výrazně omezit natrvalo. Mozek se to brzy naučí a nebude už po vás vyžadovat sladké odměny – a vaše váha, srdce i tělo jako celek vám za to nakonec poděkují.