Netradiční zimní adrenalinový sport: jachting na ledu

Poupravená loď a zamrzlá voda

Jachting na ledě je dost podobný tomu klasickému, ale jisté rozdíly tam samozřejmě jsou. Rychlost při plachtění je jedním z největších - nedá se s tou při klasickém jachtingu absolutně srovnat. Na ledě to loďce jede až několikanásobně rychleji, protože nemá trup, nepluje částečně pod hladinou, ale klouže na nožích.

Místo trupu lodi je postaven malý kokpit, který je osázen ocelovými noži a pokud se naučíte loď správně řídit, projet se můžete rychlostí až přes sto kilometrů v hodině. Zapotřebí je samozřejmě kromě lodi také rozsáhlá vodní plocha, která musí být dobře zamrzlá.

Adrenalin pro odvážné

I když to zní jako pohádka a lední jachting může připomínat krásný a odpočinkový sport, opak je pravdou. I když zážitek je to velmi silný, může být někdy i nebezpečný. Žádná chyba se zde neodpouští. Perfektně ovládat loď je základ a proto na první “plavbu” vyražte radši s instruktorem, poté začněte s menšími rychlostmi.

Ujistěte se také, že led je perfektně upravený - zejména při vyšších rychlostech by jakákoliv nesrovnalost mohla mít zlé následky.

U nás zejména na Lipně

V našich podmínkách už několik posledních zim tolik lidí na zamrzlých rybnících sice nevidíme, lední jachting si i přesto můžete vyzkoušet i u nás v České republice, a to konkrétně na Lipně nebo i na větších přehradách. Zejména na Šumavě v zimě naštěstí ještě mrzne a tamní vodní plocha stihne alespoň na pár týdnů zamrznout.

Jestli si jachting na ledě chcete co nejlépe vychutnat, vyražte zpočátku, kdy se jezdí na hladkém ledě. K půjčení na místě bývá jak instruktor, tak veškeré vybavení pro začátečníky i pokročilé.