Cvičíte, ale nehubnete? Možná jste jen zvolili špatný pohyb

Může se zdát, že zhubnete s pomocí jakékoliv fyzické aktivity. Když budete běhat, budete při tom hubnout. Když budete chodit do posilovny, zhubnete většinou také. Jenže ne vždy to platí a nesprávně zvolený typ sportovní aktivity vám zabrání shodit tolik, kolik byste si přáli. Přitom chyba není jen ve sportu samotném, ale spíš ve vás.

Samozřejmě platí, že když se pravidelně hýbete, tak hubnete, případně aspoň nepřibíráte, udržujete se v kondici, máte zpevněné svaly a tělo si neukládá tuk. Ale zároveň platí, že při náhodně zvolené sportovní aktivitě, která vás nebaví a nijak netěší, nebudete hubnout dlouho a časem vás to omrzí natolik, že se jí přestanete věnovat – a přestanete tedy hubnout. Což je celý klíč ke správnému životnímu stylu a sportu – musíte dělat takový sport, který vás nadchne, do kterého se zamilujete, jinak vám kýžené výsledky nikdy nepřenese.

Zamyslete se nad sebou

Podle čeho ale zvolit ten správný typ pohybu, když jste třeba nikdy předtím necvičili a nyní byste se do toho skutečně chtěli naplno pustit? Určitě nemá smysl řídit se podle celebrit, vašich přátel nebo toho, o čem si myslíte, že vám nejrychleji pomůže dosáhnout vašeho cíle. Sportu musíte propadnout, musí vás sám o sobě motivovat, bavit vás, musíte se těšit na každou minutu strávenou tímto pohybem.

Takže než se vrhnete do prvního typu cvičení, na které narazíte nebo které vám někdo doporučí, zamyslete se nad sebou a nad tím, co vás baví a co nesnášíte. Pokud jste například uzavření a stydliví, tak skupinová cvičení jako aerobik určitě nebudou nic pro vás. Pokud trpíte na kolena, tak určitě nezačínejte běhat. A pokud se vám protiví posilovny a všechno, co s nimi souvisí, rozhodně si nekupujte permanentku. Nucené sportování vás brzy znechutí.

Cvičte podle svého

Nejlepší je věnovat se takovému typu pohybu, který vás bude těšit natolik, že se už dlouho dopředu nebudete moct dočkat, až zase půjdete dělat tuhle činnost. Nebo kde vás třeba budou motivovat vaše výsledky. Pokud milujete volejbal a přátelíte se se svými spoluhráči, tak nebudete chtít zameškat jediný trénink. Pokud vás začalo bavit běhání na páse nebo ježdění na rotopedu a u toho sledování oblíbených pořadů, nemáte důvod končit s tím. Pokud rádi cvičíte za hezkého počasí na své terase nebo zahradě, pokračujte v tom. Zkrátka dělejte to, co vás doopravdy naplňuje. A když správný typ aktivity netrefíte napoprvé, nevadí – zkoušejte a hledejte, dokud nenajdete to pravé ořechové. Jen díky tomu u sportování vydržíte a budete se mu věnovat už napořád.