Jak nastartovat hubnutí teď v zimě

Proč právě teď, v polovině ledna? Proč ne až za měsíc? Nebo třeba až v dubnu, kdy se nám s příchodem jara chce víc ven a jsme díky většímu množství slunečních paprsků a delším dnům ochotnější i začít se sebou něco dělat? Protože je to otázka zdravého hubnutí. A kdo spěchá, ten se dočká maximálně tak následného jo-jo efektu. Takže kdo začne hubnout do začátku února, ten to do léta zvládne s přehledem, bez stresu a s vidinou trvalého úspěchu.

Půl kila týdně

Důvod, proč byste měli začít hubnout už nyní, abyste v červenci mohli předvést své křivky v plavkách, tílku či kraťasech nebo dokonce miniskukni, je zcela prostý. Odborníci se shodují na tom, že není vůbec zdravé držet brutální diety a striktně omezit své dosavadní stravovací návyky. Když úplně změníte své stravování a nutíte se k nenáviděnému cvičení, tak to brzy vzdáte a vyčerpané tělo se bude snažit zásobit tuky, aby se při vašem dalším šíleném pokusu o hubnutí vyhnulo hladovění.

Nejzdravější je zhubnout asi o půl kila týdně. Toho dosáhnete i drobnými změnami ve svém jídelníčku a zařazením pravidelného pohybu. A když si to spočítáte, tak od února do července máte na hubnutí pět měsíců, tedy dvacet týdnů – a jste tedy schopni docela pohodově zhubnout až deset kilo.

Zdravé změny

Jak už jsme psali výše, hubnout byste neměli nějak drasticky. Tělo nesnáší velké a nečekané změny.  Diety sice slibují zázračné účinky, ale většina z nich končí jo-jo efektem. Takže to zkuste opatrně. Vynechte sladkosti, omezte tučná jídla, zkuste nekonzumovat ani ta mastná. Fastfoody by se pro vás měly stát zakázanou zónou. Nemusíte se trápit hlady ani jíst to, co vám nechutná, ale zkuste vynechat to silně nezdravé. A časem pak do svého jídelníčku začněte zařazovat různá zdravější jídla.

Důležité je začít jíst více zeleniny, jíst pravidelně a v menších porcích. Co se týká pohybu, tak bez toho to nepůjde. Ale nemusíte cvičit denně. Úplně stačí hýbat se třikrát týdně vždy po dobu pouhých třiceti minut, což jistě zvládnete. A najednou zjistíte, že ručička na váze skoro sama zázračně začíná klesat.