Bílkovin si nedopřáváme, kolik bychom měli. Jaká je správná denní dávka?

Bílkoviny při aktivním životním stylu

Být velmi aktivní znamená absolvovat alespoň 35 až 40 minut mírného cvičení čtyři nebo pět dní v týdnu. Pokud je to přesně váš životní styl, potřebujete tělu dodávat i větší množství bílkovin - své svaly namáháte více než je běžné. Měli byste proto denně konzumovat 1,2 až 2 gramů bílkovin ve stravě na kilogram tělesné hmotnosti. Toto množství vám pomůže rychleji regenerovat svalovou tkáň, ale i podpoří rychlejší nárůst svalů, zvláště pokud často provádíte cvičení s vysokou intenzitou.

Nejlepší volbou je tělu dodávat postupně bílkoviny od rána - třeba v podobě vajíček na snídani, přes svačinu v podobě tvarohu s oříšky nebo ovocem, oběd s porcí libového masa a zeleniny až po kvalitní proteinové nápoje po cvičení. Doporučené denní množství bílkovin ale nepřekračujte, mohli byste kvůli tomu zbytečně přetěžovat své ledviny.

Bílkoviny při hubnutí

Trávení bílkovin trvá déle než trávení sacharidů, a právě to vám pomůže cítit se sytý. Dostatek bílkovin snižuje chuť k jídlu a pomáhá zvládat chutě. Díky tomu se nemáte potřebu cpát sladkým či tučným jídlem, snáze si udržíte více svalové hmoty i při hubnutí.

Bílkoviny při stárnutí

Ve stáří se mění chutě a málokdo tělu dopřává i jen množství bílkovin doporučené pro dospělého jedince. Vzpomeňte si na prarodiče - pravděpodobně je nevidíte často jíst tvarohy, tvrdé sýry nebo porci masa. 

Příjem bílkovin vám ve vyšším věku může pomoci udržovat svaly a odvrátit osteoporózu. Zdvojnásobení denní dávky (z 0,8 na 1,6 gramu na kilogram tělesné hmotnosti) vám poskytne optimální množství. Bílkovinami tak pokryjete asi 15 % až 25 % denního příjmu kalorií, zbytek můžete rozdělit mezi komplexní sacharidy a zdravé tuky.

Vyšší množství bílkovin ale znamená i nutnost dodávat tělu dostatek tekutin, abyste zbytečně neškodili ledvinám. A protože s přibývajícím věkem se snižuje pocit žízně, je potřeba si množství tekutin o to více hlídat.