Léto je přírodní terapie. Dodá vám novou energii i vnitřní klid

Právě v tomto období plném koupání, pohody, dobrého jídla a setkávání s přáteli si můžeme udělat mnohem více času sami na sebe a své koníčky. Slunce nám dokáže dodat novou chuť do života, láká nás to mnohem víc ven, jsme ke svému okolí vstřícnější a snažíme se užít si každou minutu krásného počasí. Léto se ale dá využít i ke zlepšení psychické pohody a sblížení s přírodou.

V poslední době prudce vzrostl počet lidí, kteří začali docházet k psychologům a na terapie, trápily je úzkosti a deprese, necítili se ve své kůži. S příchodem dlouhých prosluněných dnů se jejich stav přirozeně zlepšuje, ale lepší psychika se dá podpořit i jinak. Léto je ideálním časem, kdy můžete zkoušet nové věci a snažit se pochopit, co vzácného vám přináší i ty nejobyčejnější úkony.

Procházky lesem

Češi jsou národem houbařů, ale do lesa nás to táhne i jindy než na podzim. Máme les rádi, jinak to tam voní, cítíme se svobodnější, cítíme se ukryti před nepříjemnými pohledy. Nasloucháme zpěvu ptáků, pod nohama nám křupe jehličí a je nám dobře. Pozitivní emoce k nám ale připlouvají zejména díky vzduchu, který v lese je – stromy vydechují obrovské množství kyslíku, díky kterému se dokážeme nejen uklidnit, ale prospěje to celému našemu organismu.

Někdy při procházce potkáte stromy, které musíte podvědomě obdivovat pro jejich velikost a mohutnost. A možná vás napadne dotknout se jich, obejmout je. Podlehněte tomuto pokušení. Objímání stromů sice vypadá jako poněkud zvláštní činnost, ale má něco do sebe. Stromy proudí život, je v nich ukryto velké množství energie. A když je obejmete, zavřete oči a uvolníte se, najednou se budete cítit lépe – jako by vám konejšivá náruč stromu dodala nový klid a rozvahu.

Naboso

V posledních letech se stává trendem takzvaná barefoot obuv, tedy chození v botách, které de facto nejsou úplně botami, ale připomínají spíš chůzi naboso s lehkým chráněním chodidel. Právě v létě ale můžete odhodit jakékoliv boty a chodit naboso – v trávě, po cestách, po silnici. Dotek chodidel na nás působí jako kouzelný elixír, najednou dokážeme lépe vnímat vše kolem sebe, začneme přemýšlet jinak a cítíme se svobodnější. Jsme náhle mnohem blíže přírodě, splýváme s ní a dokážeme se pak na různé problémy dívat úplně jiným pohledem.