Suchý únor skončil. Abstinovat ale zvládnete i dál

Kdo pije denně či obden, a to víc než jednu sklenku vína či víc než jedno pivo, ten už se možná potýká se závislostí na alkoholu. Mnozí lidé vidí v alkoholu způsob, jak se uklidnit, jak zapomenout na problémy, jak zahnat stres, jak si užít klid sám se sebou, jak si užít lépe zábavu s přáteli. Důvodů, proč lidé pijí, je nespočet a nějaký důvod se vždy najde. A jelikož Česká republika je zemí zaslíbenou pivu a vínu a jih Moravy se chlubí i svou slivovicí, je jasné, že ubránit se alkoholu je u nás zvlášť těžké. U nás je totiž za divného ten, co nepije, a ne ten, co pije. Což je velmi smutné, protože alkohol s sebou kromě několika málo výhod přináší celou řadu negativ a už zničil nespočet lidských životů i rodin.

Abstinence pomáhá

Suchej únor je pro mnoho lidí, kteří uvízli v pasti alkoholismu, cestou, jak ven. Ti, co s alkoholikem popíjeli, možná také v tomto měsíci pití omezili či odmítli, takže absinovat se dá snadněji. A když už to nezvládnete najednou, tak je lepší třeba pít méně často a menší množství – i to se pozitivně projeví. Ale abstinence je velmi těžká – je to podobné jako u jakékoliv jiné závislosti, takže začátky jsou náročné. Těm, co najednou přestanou pít alkohol, se může zpočátku například zhoršit kvalita spánku. Jsou nervóznější. Nudí se. Nevědí, jak se se svými problémy poprat jinak, když alkohol není po ruce. Takže nejtěžší na tom všem je vydržet, mít pevnou vůli, podporu okolí a silnou motivaci. Jakmile překlenete první týdny (což mohou být právě ty čtyři únorové týdny), už je vše jednodušší a začnete poznávat pozitiva alkoholové abstinence.

Zhubnete a zkrásníte

Kdo zvládne nepít celý únor, ten se možná se začátkem března zamyslí nad tím, proč se má vůbec k pití vracet. Když nejde o nějakou rodinnou oslavu, tak proč v mezičase pít? Ona totiž abstinence má velmi zřejmý vliv na naše zdraví, který pocítíte doslova na vlastní kůži. Kůže je totiž prvním znamením, že vám abstinence prospívá – pleť náhle působí svěžeji, je jakoby rozzářenější a nemá našedlou barvu typickou pro alkoholiky. Začne se vám lépe spát, nebudou vás trápit ranní kocoviny ani strašný pocit dehydratace, budete mít více energie a můžete svůj čas naplno věnovat i jiným činnostem než jen útrpnému střízlivění. Vaše játra vám za toto skvělé rozhodnutí velmi poděkují a co víc – pokud se snažíte hubnout, abstinence vám v tom bude nejlepším pomocníkem, protože alkohol hubnutí rozhodně nepomáhá (právě naopak).