Cvičení není věda, hýbat se můžete efektivněji

Mohlo by se zdát, že cvičení je snadné a není nutné nějak zvláštně se na něj připravovat – převléknete se do něčeho vhodného na sportování, nazujete správné boty a dáte se do toho. Nebo ne? Pro mnoho lidí je to pořád ještě věda. Abyste dosáhli dokonalých výsledků, musíte se na pohybovou aktivitu alespoň trochu připravit. Ale nemusíte na to jít jako odborníci, stačí znát základní rady.

Pro ženy by měla zásadní příprava tkvět ve výběru podprsenky. Není rozhodně rozumné cvičit bez ní, protože při fyzické námaze a různorodých pohybech prsa potřebují podporu a oporu. Podprsenka s kosticemi není nejvhodnější, na push-upku plně zapomeňte. Nejdete nikam nikoho oslňovat spodním prádlem, proto je třeba dbát především na pohodlí, praktičnost a funkčnost. A právě proto se vyrábějí sportovní podprsenky. Takovou byste určitě měly mít a lepší je vlastnit aspoň dvě. Poskytnou vám nejvyšší možný komfort – jen je potřeba správně si vybrat velikost, případně se třeba poraďte s prodejcem a prádlo si pečlivě před nákupem vyzkoušejte.

Kofein pro lepší výkon

Před samotným cvičením byste se rozhodně neměli přejídat ani nadměrně pít. Ale co byste si mohli dát, je nějaký kofeinový nápoj, ať už černý čaj, kávu nebo speciální nápoj pro sportovce s vyšším obsahem kofeinu.

Právě kofein dokáže tělo rychle povzbudit a zahnat únavu, právě tím je známý. Navíc umí také zrychlit metabolismus, takže při následném cvičení pak rychleji spalujeme kalorie a tuky. A k tomu vědci prokázali, že po kofeinu hrozí menší riziko svalové horečky.

Jídlo před cvičením

Leckdo žije v omylu, že před cvičením se nemá jíst, protože se pak hůře hubne. Ale není to pravda. Nemáte se samozřejmě přejíst, protože pak na vás padne únava, tělo musí trávit potravu a k tomu je nuceno ještě vynakládat energii na cvičení. Ovšem není rozumné ani cvičit úplně hladoví, protože pak vám přesně ta energie chybí a nezvládnete toho tolik, kolik byste chtěli. Po docvičení padáte vyčerpáním.

Ideální je dopřát si hodinu před samotným výkonem malou svačinku, která v sobě má především bílkoviny, ale také nějaké sacharidy. Skvělou volbou je například müsli tyčinka, ovesné vločky nebo proteinový nápoj.

Co se týká vody, tak těsně před cvičením nepijte, zato si vodu připravte k ruce, abyste mohli po locích upíjet během cvičení a organismus nebyl dehydratovaný.