Chcete mít bystrý mozek i ve stáří? Pomohou ryby, voda i čerstvý vzduch

Občas má asi každý z nás pocit, že to s jeho mozkem jde z kopce. Nemůžeme si vzpomenout na jméno, na nějakou situaci z nedávných dní, nedokážeme vyřešit logický problém, který nám ještě nedávno nedělal problémy. Většinou ale nejde o nic vážného, často je to jen důsledek stresu, únavy či nadbytku starostí. Přesto ale s přibývajícím věkem nejspíš zjišťujete, že takových „záseků“ máte čím dál víc. A nejste v tom sami, protože po čtyřicátém roce života se mozek zkrátka začíná zmenšovat a jeho funkce se postupně zhoršují. Ale není to nevratné, můžete tomu zabránit nebo tuto „degeneraci“ výrazně zpomalit.

Omezte tučné maso, jezte ryby

Nejlepším způsobem, jak posílit svůj mozek, je dodat mu ty správné minerály a živiny, které nutně potřebuje. A které mu často svým ledabylým stravováním odpíráme. Takže se zaměřte především na to, aby se ve vašem jídelníčku objevovalo více ryb. Nejlepší jsou mořské ryby, ale ani těmi českými nemusíte vůbec pohrdat. Mít je jako hlavní chod alespoň jednou týdně je minimum. K tomu si dopřávejte hodně ovoce a zeleniny a naopak klidně omezte tučné maso. Čím jste starší, tím má totiž vaše tělo větší požadavky na kvalitní stravu a musíte o něj dbát víc než ve svých dvaceti.

Kromě ryb a libového masa, které vám dodají nutnou porci bílkovin i vitamínů a minerálů, nezapomínejte pravidelně pít. Ve stáří mají lidé menší pocit žízně a tělu tak často chybí dostatek tekutin ke správnému fungování. I mozek při nedostatku tekutin reaguje hůře, proto si hlídejte svůj pitný režim. Pomůže i obyčejná dvoulitrová lahev, kterou si ráno naplníte vodou a postupně v průběhu dne si z ní odléváte do skleničky. Večer tak máte jistotu, že jste vody vypili dost.

Okysličujte mozek

Kromě stravy je důležité dopřávat mozku dostatek kyslíku. Když ho má, dokážete se lépe soustředit i lépe přemýšlet. Pokud jste se tedy rozhodli strávit většinu života ve vnitřních prostorách, udělejte s tím konec – choďte ven, jak nejčastěji to jde. A i doma hodně větrejte.

S tím souvisí také pohyb. Pokud si každý den zacvičíte, ideálně na čerstvém vzduchu, tak svému mozku dopřejete ještě více kyslíku. A navíc se uklidníte, zaženete stres, srovnáte si myšlenky – a pak váš mozek dokáže fungovat mnohem lépe a efektivněji. A vy prospějete i své kondici a zdravotnímu stavu celkově.