Jak odbourat stres během chvilky? Zkuste krátkou meditaci

Trápí vás stres? Máte během dne pocit, že už nemáte sílu jít dál a přitom musíte splnit spoustu dalších pracovních i soukromých povinností? Najděte cestu ke svému vnitřnímu já a dopřejte své mysli chvíli klidu pomocí meditace. Stačí vám k tomu jen několik minut a meditovat tak zvládnete i na home office nebo v kanceláři.

Psychická pohoda pomáhá zdraví

Psychická pohoda se podepisuje i na našem zdraví. Většina zdravotních problémů má totiž původ právě v našem duševním zdraví. Třeba krční páteř a problémy se zády jsou úzce spjaty s mírou stresu, kterému musíme denně čelit. Když sedíme shrbení a nešťastní většinu dne, nevědomky si tím ničíme i záda. Když k tomu přidáme bolest očí, kterou si přinášíme z práce za svítícím monitorem, máme na problémy zaděláno.

Ovlivněni sociálními sítěmi a obrazem dokonalých lidí chceme být i v soukromí také nejlepší a vyrovnat se všem instagramovým hvězdám. Chceme mít také pocit, že jsme sami za hvězdy a obdivováni. Přitom takové realita upravená ve Photoshopu nás natolik ovlivňuje, že zapomínáme, kým ve skutečnosti jsme. V dnešním uspěchaném, často až hektickém světě, zapomínáme také, že máme právo vypnout. 

Dejte šanci číslům

Nalezení sebe sama je přitom velice jednoduché. Pohodlně se usaďte nebo lehněte a jen počítejte do deseti. 1 pomalý a plný nádech, 2 výdech. U čísla 10 se opět vraťte k jedničce a začněte znovu. Zpočátku se pravděpodobně přistihnete, jak počítáte dál, třeba až do 20. Váš mozek vás přestal poslouchat a myšlenky vás odvádí pryč. Zahajte svou meditaci znovu a soustřeďte se jen na čísla. Vše kolem zmizí. Žádný stres. Žádné povinnosti.

Hlas, který vás povede

Staré dobré „Ohmmmm“, vaši meditaci pozvedne ještě o kousek výš. V pohodlné, ale rovné poloze se zhluboka nadechněte a s dlouhým pomalým výdechem řekněte „ohmmmm“. Nechte toto slovo znít až do konce výdechu. S každým dalším vyslovením se vám odblokuje jedna čakra a postupně vás pohltí klid a síla přítomnosti. To, co bylo, prostě nezměníte a budoucnost je ještě daleko – rozhodujte se tady a teď.

Ideální je jednou denně na několik minut vyhradit čas jen sobě. Zasloužíte si to vy, vaše psychika, ale i vaše zdraví. Nebojte se proto v klidu naplno meditovat.