Letos buďte bez zimní deprese - díky jídlu i pití

Můžete se projíst ke štěstí? Možná to zní zvláštně, ale jde to. A nejde jen o to, že máte plný žaludek, netrpíte hlady a právě jste si dali svůj oblíbený pokrm. Existují různé druhy jídel, které na nás působí tak, že jsme díky nim skutečně šťastní.

Některá jídla a potraviny v nás dokážou vyvolat pocit pohody a klidu, vyženou chmury, zaženou stres. Je to tím, že působí na náš mozek jako stimulanty, dokážou do těla vyplavit hormony v čele s endorfinem a my jsme najednou úplně v pohodě a spokojení. Typickým příkladem je čokoláda, s jejíž pomocí si zvedá náladu spousta z nás. Ale existují i zdravější alternativy, které na naši psychiku působí úplně stejně blahodárně a navíc po nich nepřibereme.

Zelené zdraví

Jistě už jste slyšeli mnoho o tom, že avokádo patří mezi takzvané superpotraviny a je pro náš organismus velmi zdravé. Je to také jakési módní ovoce a různé celebrity se rády chlubí, v jakých variacích si ho dopřávají.

Jisté je, že má mnoho zdravotních přínosů a mimo jiné pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a snižuje hladinu takzvaných triglyceridů v krvi. Obsahuje antioxidanty, obsahuje zejména vitaminy skupiny B a kromě toho nám dokáže zvedat náladu. Jestli tomu nevěříte, zkuste to.

A pokud je na vás avokádo příliš exotické a drahé, sáhněte po české klasice – po zelí. Nejlepší je ve své kysané formě, kdy obsahuje velké množství vitaminu C a pomáhá posilovat naši imunitu. Pokud máte tu možnost, udělejte si zásobu domácího kysaného zelí, která vám vydrží po celý rok a dopřávejte si ho ve všech možných úpravách. I když je kyselé, rozlije se vám po jeho konzumaci úsměv na rtech.

Kafíčko s kamarádkou

Zlepšit náladu dokážou i nápoje. Prokazatelně je to víno a další mírně alkoholické nápoje, třeba pivo. Pokud si dáte jen sklenku denně, není to zdraví škodlivé a na naši psychiku i fyzické zdraví to má prokazatelně pozitivní vliv.

Stejně na nás působí i káva, která nás díky obsahu kofeinu nejen povzbudí, ale dokážeme se u ní uklidnit, zapomenout na chvíli na starosti a užívat si jen její chuť a vůni. Pokud si dobrou kávu dáte s kamarádkou nebo někým jiným vám blízkým, bude po vaší špatné náladě ihned veta.