Začátek léta je k hubnutí super, využijte ho i vy

Patříte-li k těm, kdo se na poslední chvíli rozhodli, že do letních prázdnin nutně potřebují zhubnout, vězte že to nejspíš nestihnete. A pokud ano, pravděpodobně to bude na úkor vašeho zdraví a tělo vám za to moc nepoděkuje. Proto to nehroťte a jděte na hubnutí raději s klidem, rozumem, ale se zaručeným dlouhodobým výsledkem.

Odborníci se shodují, že zdravé je zhubnout asi jedno kilo týdně. Jelikož letní dny jsou už tady a koupací sezóna začíná, tak je nepravděpodobné, že se zvládnete zbavit své nadváhy. Přísná dieta, hladovka a různé zaručené tipy omezující příjem zásadních živin vám sice pomohou rychle se zbavit několika kil, ale hned vzápětí je zase naberete, protože tělo bude z vašeho rozhodnutí zcela zděšené a bude si chtít udělat tukové zásoby pro vaše příští bláznění s hubnutím. Proto se na sebe podívejte střízlivým pohledem, vzdejte snahu vypadat v létě jako Twiggy a raději se rozhodněte jít do hubnutí pořádně, zdravě a tak, abyste si výslednou váhu udrželi, a to nejen do příštího léta, ale napořád.

Žádné koktejly, raději ovoce

Možná uvažujete nad zakoupením zázračných koktejlů a pilulek, které stojí stovky nebo tisíce korun a slibují skoro bezpracné hubnutí. Vězte ale, že tímhle způsobem ještě nikdo nikdy dlouhodobě nezhubl. Pokud nechcete svému tělu ubližovat a sypat peníze podvodníkům do kapes, tyhle nápady rovnou zamítněte. To si za ty peníze raději zajděte do obchodu se zdravou výživou nebo se v supermarketu zastavte v oddělení se zeleninou a ovocem a tam si nakupte velké zásoby sezónních potravin. Ty vám s vaší váhou pomohou mnohem víc a rozhodně zdravěji.

Jezte rozumně, hýbejte se pravidelně

Léto je jako stvořené k začátku hubnutí. I když většina lidí se o to pokouší od zimy, tak je to brzy přestane bavit. Proč? Protože pošmourné dny nás unavují, nechce se nám moc ven a tělo si žádá spíš tučnější stravu, aby odolalo chladu. Léto je naopak skvělé v tom, že zaprvé hodně pijeme vodu, zadruhé nás mnohem víc láká chodit ven, za třetí si s chutí dáme šťavnaté sezónní ovoce a sklízíme své výpěstky ze záhonků. To je skvělý první krok k tomu začít hubnout. Jíst hodně ovoce a zeleniny, chodit na čerstvý vzduch (a celkově co nejvíc chodit) a hodně pít (ideálně čistou vodu či v kombinaci s minerálkami).

Tělo si začne přivykat na jiný, nenásilně nastolený režim a vy už pak můžete jen pozvolna měnit další složky stravy, začít vařit jinak a lehčeji, omezit tučná a mastná jídla (která nám v horkých dnech stejně moc nechutnají) a začít konečně jíst tak, jak se má. Pak už jde jen o to udržet se a pokračovat s tím i s příchodem podzimu a dál. Podstatné je nepřejídat se, omezit sladkosti a uzeniny, jíst pravidelně a snažit se chodit denně aspoň na ty procházky (když už se k jinému typu pohybu nedonutíte). A brzy uvidíte, jak vám váha začne jít samovolně dolů a jak se cítíte lehčí a spokojenější.