Jak zabránit chrápání

Existuje spoustu tipů, jak přestat chrápat. Můžete zkoušek různé polohy v posteli, ale v noci se stejně podvědomě dostanete do takové, která chrápání podporuje. Váš probuzený protějšek vás může pošimrat, dloubnout vás do žeber, fouknout na vás, zkrátka vás nějakým způsobem částečně probudí, abyste přestali chrápat, ale je to opět jen dočasné řešení. Pak ale existují vědecky ověřené způsoby, které by měly z chrápání udělat jednou provždy minulost – jen je musíte prozkoušet a vhodně zkombinovat, případně zjistit, který funguje právě na vás.

Spásné bylinky

Pokud nejste tak moderním člověkem, který by spoléhal jen na technologie a léky plné chemikálií, tak už jste nejspíš na lecjaké neduhy vyzkoušeli bylinky. A dost možná vám pomohly. V bylinách se skrývá netušená síla a někdy dokážou téměř zázraky. Však jim lidé věřili už odedávna, a když víte, která k čemu slouží, můžete se vyléčit téměř ze všeho.

A možná užasnete, že existují i bylinky účinkující proti chrápání. Stačí, když zajdete do lékárny a poptáte se tam, které by vám doporučili a v jaké formě. K těm nejúčinnějším patří určitě dobromysl či máta peprná, která má mimochodem pozitivní účinky i na trávení a pomáhá při nachlazení.

Zabraňte suchu

Chrápání vzniká především proto, že máte suché sliznice. Proto by lidé trpící tímto problémem měli dbát na to, aby v ložnici měli vždy vlhčí vzduch. K tomu postačí koupit si zvlhčovač vzduchu a také řádně větrat. Před spaním si natočte do sklenice vodu, kterou si dejte na noční stolek, abyste se v případě potřeby mohli v noci napít a neměli pocit sucha v ústech. Jako prevence může fungovat také pravidelná inhalace, ne však slané vody, nýbrž horké vody s přidaným esenciálním eukalyptovým olejem, který vám pomůže lépe dýchat.

A co zapřičiňuje dehydrataci organismu? Zejména alkohol. Takže pokud se potýkáte s chrápáním, určitě to večer s alkoholem nepřehánějte a neměli byste ve večerních hodinách ani kouřit – obojí může zbytečně dráždit sliznice.