Chcete si udržet váhu? Zkuste si zapamatovat 3P: pohoda, pohyb, potrava

Držet za každou cenu dietu sice není nejzdravější, ale když ji dobře vyberete, tělu to neuškodí (obvykle naštěstí nesaháte po nějakých brutálních a nezdravých dietách). Pokud se rozhodnete výrazně svůj jídelníček odlehčit na jaře, abyste byli do léta štíhlejší, a držíte se bílkovin, zdravých tuků, ovoce a zeleniny až do podzimu, tělo to zvládne. Ale s příchodem zimy a s polevující snahou o hubunutí je to čím dál těžší a řada lidí po skončení diety začne postupně jíst tak jako předtím. Což vede k nevyhnutelnému jo-jo efektu a zvyšování váhy až na původní hodnoty (nebo na ještě vyšší). A pak ten kolotoč rozjíždíte nanovo. Takové skoky pro tělo nejsou příznivé a lepší je snažit se udržet si jednu pevnou váhu po delší dobu. 

Trojkombinace 3P - pohoda, pohyb, potrava

Nezáleží na tom, jestli jste právě zhubli a chcete si udržet novou váhu, nebo jestli jste s tou svou spokojení a nechcete zbytečně přibírat. Postup pro udržení váhy je podobný a není nijak těžký ani nepříjemný. Jedná se o ideálně rozloženou kombinaci vhodné potravy, pohybu a dostatečné pohody v podobě spánku nebo odpočinku. Když nechcete hubnout ani přibírat, je nutné jíst tak, abyste tělu nedávali přespříliš kalorií a zároveň k tomu omezujete příjem nezdravých jídel (ale nemusíte si je zakazovat zcela). Jezte pravidelně a upřednostňujte bílkoviny a zdravé tuky před zbytečným velkým množstvím sacharidů. Dopřávejte si čerstvé ovoce a zeleninu i kvalitní mléčné výrobky či libové maso.

K tomu neopomíjejte pohyb, který vám pomůže udržet si váhu. Nemusí jít o žádné přehnané cvičení, pravidelně byste se ale hýbat měli. Pohyb je zdravý pro tělo a pomáhá předcházet mnoha nemocem už jen tím, že při něm rozproudíte krev v těle a podpoříte tak správné fungování všech procesů. Stačí i jen obyčejná procházka, jízda na kole či plavání.

V neposlední řadě nezapomínejte ani na pravidelnou pohodu. Psychický i fyzický odpočinek jsou nenahraditelnou součástí, když si chcete udržovat váhu. Při spánku tělo regeneruje a probíhají v něm různé důležité procesy. Snažte se spát zhruba sedm hodin denně, bez rušivých elementů a tak, abyste se problouzeli plní energie a s úsměvem na rtech.

Odpočinek v průběhu dne vám pak během několika minut pomáhá “dobíjet baterky” a lépe se pak soustředíte. A to i na svůj správný jídelníček.