Přírodní péče našich předků - inspirujte se

Lidé, a zejména ženy, už odedávna používali různé kosmetické a zkrášlovací prostředky. Nebyly ale plné chemie, jako ty dnešní. Stojí zato inspirovat se minulostí - objevte, co vaši předci používali a co je zároveň dostupné i dnes. Můžete takto snadno přírodní cestou prospět své pleti.

Je známo, že už starověcí Egypťané používali krémy a mýdla na bázi olejů s příměsí různých bylin, které jim sloužily k hydrataci a ochraně pokožky. Podobně to bylo ve starém Řecku a Římě, kde se navíc míchaly i různorodé parfémy vyráběné z vonných olejů a bylin. Další vývoj přinesl i další možnosti, jak chránit, hydratovat a zkrášlovat pleť.

Co takhle máslo?

V dnešní době je máslo sice docela drahé, ale pořád je ještě levnější než různé kosmetické přípravky. A právě proto se dá skvěle využít k promaštění suché pokožky. Používat ho můžete i jakožto běžný hydratační prostředek, případně se z něj dají vyrábět různé pleťové masky. Pomáhá také k promazávání suché a popraskané kůže na rukou a nohou, případně se dá nanášet třeba na vlasy, aby byly lépe hydratované.

Pokud se vám úplně nezdá představa, že na sebe budete mazat klasické máslo, zkuste jeho lehčí, ale stejně účinné alternativy – třeba kokosové nebo mandlové máslo.

Jedno vejce do skla?

Další potravinou, kterou lze po vzoru našich předků využít pro péči o pleť, jsou vejce. Dají se přitom použít mnoha různými způsoby. Vaječné bílky jsou plné bílkovin, které potřebuje nejen naše tělo „zevnitř“, ale uvítá je i zvnějšku. Stahují póry, projasňují pokožku, hydratují ji. Ideální je samozřejmě předem je našlehat do formy sněhu a teprve pak na pleť nanášet.

Vaječná maska se dá opět nanášet i na vlasy, kde žloutek hydratuje a bílek navrací matným vlasům lesk. Skvělá jsou vejce i jakožto forma léčby akné. A celkově se z nich dají vyrábět pleťové masky, které mají stahující a zvláčňující účinky.