Podzim se blíží, začněte prevenci proti nemocem

Prázdniny už nenávratně skončily, doba dovolených a odpočinku je pro spoustu lidí už dávno pryč a je tu v plné síle babí léto. Vzápětí se překlene do podzimu a naše nálada (ale i zdravotní stav) bude muset čelit mnoha záludným nepřátelům.

Udržet si i na podzim dobrou náladu a pevné zdraví je mnohem těžší, než se na první pohled může zdát. Se zkracujícími se dny a zhoršujícím se počasím mnoho lidí upadá do depresí. Navíc na nás začíná útočit mnohem větší množství virů a leckdo už vzápětí padá pod tíhou viróz, které se v pravidelných intervalech vrací až do jara. Je to neodmyslitelnou součástí podzimu nebo se tomu můžeme nějak ubránit?

Posilujte imunitu

Proti nemocem se můžeme samozřejmě pokusit bránit. Chce to ale začít včas a nezanedbávat zejména prevenci. Následné pojídání hromad pomerančů už nás nespasí.

Začněte nejlépe hned teď. Zaměřte se nejdřív na svůj jídelníček, vyškrtejte zbytečně tučná, mastná a jiná nezdravá jídla a místo nich začněte jíst hlavně hodně zeleniny, ovoce, kvalitního masa i celozrnného pečiva či mléčných výrobků. Myslete také na pravidelný pohyb, protože právě cvičení dokáže nejen snižovat nadváhu a udržet nás v kondici, ale je prokázáno, že se díky němu zlepšuje i naše imunita a jsme odolnější.

Není pití jako pití

Podstatný je také pitný režim, který nám může pomoci ubránit se pochmurným náladám i nemocem. Samotná káva nebo alkohol vás dlouhodobě nespasí, takže je pokud možno omezte. Naopak svůj pitný režim, založený na obyčejné vodě, zpestřujte minerálními vodami, džusy a kvalitními čaji (doporučuje se zejména ten zelený kvůli jeho antioxidačním účinkům). Pokud je vám večer pod psa, můžete si uvařit horkou čokoládu, zachumlat se na pohovce pod deku a pustit si nějaký pozitivně laděný film, díky čemuž se vám hned udělá po fyzické i psychické stránce lépe.