Otužování je populární. Metod k podpoře imunity je ale mnohem víc

V době pandemie Covid-19 se hodně mluví o imunitě, o nutnosti mít dostatek vitaminů, o vyhýbání se zbytečným kontaktům s možnými nakaženými. Ale zdraví, to je mnohem komplexnější systém. Nejde u něj jen o onemocnění virózou, ale můžeme mít nemocné třeba srdce, cévy, může nás trápit vysoký tlak, artróza, bolesti páteře a další problémy. A pokud chcete tomuto všemu odolávat co možná nejdéle, můžete tělu napomoci.

Zdravé otužování

Při představě, že lezete v mrazech nebo v chladném dni do ledové řeky, na vás jdou možná mdloby. Otužování je sice velmi zdravou činností, ale není to pro každého. Pokud chcete své imunitě napomoci, můžete zkusit i takzvané střídavé otužování, a to nejideálněji při ranním sprchování. Nejdřív na sebe chvíli pouštějte studenou vodu, pak zase teplou. A takhle to vystřídejte asi šestkrát. Zpočátku to není nic příjemného, ale zvyknete si a tělo to brzy ocení.

Pokec s kamarády

Popovídání si s kamarádem, kamarádkou, mámou či kýmkoliv jiným může působit přínosně, protože zapomeneme na starosti, vypovídáme se, snížíme hladinu stresových hormonů. Ale kromě toho se při takových hovorech samovolně vyplavují různé hormony a mezi nimi i hormon štěstí, takže spokojenost vám vydrží ještě dlouho poté, co jste si mohli popovídat. A kdo je šťastný, je zdravější.

Spokojené spaní

Základem zdraví a spokojenosti je i kvalitní spánek a dostatečné odpočinutí si, abyste nabrali energii a mohli celý den bez problémů fungovat. Když se ráno budíte rozlámaní, probouzíte se i v průběhu noci a večer se vám špatně usíná, je něco špatně. Ale často s tím lze něco dělat i bez pomoci medikamentů. Odstraňte z ložnice elektroniku, hodně větrejte, uléhejte včas a pravidelně (třeba i jednou za čtvrt roku) otáčejte matraci, abyste nespali ve vytlačeném ďolíčku, z něhož vás bolí záda.