Oslabenou imunitu můžete zachránit

Někdo není za celou zimu ani jednou nemocný, zato jiný jde od virózy k viróze, chytí chřipku i angínu a nemůže se z nemocí skoro celý rok dostat. To už je situace, kterou bychom neměli podceňovat a je vhodné co nejdříve ji vyřešit – oslabená imunita totiž může být bez nadsázky velkým rizikem pro vaše zdraví.

Imunitu má každý z nás. Imunitní systém má za úkol chránit náš organismus proti vnějším, škodlivým látkám, tedy zejména virům a bakteriím, čímž si naše tělo zachovává zdraví a plnou funkčnost. Jenže často žijeme v mylném dojmu, že imunita je něco samozřejmého, co má každý z nás. Neexistuje snad ale větší omyl. Svou imunitu si totiž můžeme my sami velmi výrazně poškodit, čímž pak ohrožujeme svůj vlastní život. Naštěstí si ji stejně tak snadno můžeme udržet v dobré kondici.

Ohrožení života

Ten, kdo je často nemocný a chytí rýmu okamžitě od každého, kdo na něj jednou kýchne, má dost pravděpodobně poškozený nebo velmi oslabený imunitní systém. Neměl by to přitom považovat za něco normálního. Pokud s tím totiž nebude nic dělat, je možné, že jednou chytí tak závažnou nemoc, že se s ní jeho organismus nebude umět správně "poprat". Může se stát, že poškozená imunita v těle způsobí nějaké další, nečekané problémy a vzniknou kvůli ní nepředvídané choroby. Třeba vznik rakoviny nebo opakující se těžce léčitelné infekce (například močových cest).

Špatný životní styl

V drtivé většině případů si svou imunitu nevědomky likvidujeme sami, a to zejména nevhodným životním stylem. Poškozuje ji nadváha, nulový pohyb, přejídání i nevhodná jídla. Pokud nemáme správně nastavený jídelníček, nepřijímáme dostatečné množství minerálů nebo nemáme doporučený přísun dalších důležitých látek, naše tělo funguje v jakémsi nouzovém režimu a nejvíc tím trpí právě imunita, která nemá dostatek sil ubránit nás před cizími organismy.

V neposlední řadě je imunita poškozována i stresem, zejména tím dlouhodobým, který dusíme v sobě a neumíme se s ním vypořádat.