Viry útočí i na děti. Podořte jejich imunitu

Podzim je v plném proudu a velmi rychle se přenesl do zimy. S prvními mrazíky a sněhem přichází další zatěžkávací zkouška pro naši imunitu a nejvíce práce s odoláváním různým virům a nákazám mají děti. Proto je dobré už teď podpořit jejich imunitu, aby zbytečně netrávily zimu v postelích.

První nachlazení a rýmičky začaly u školáků i předškolních dětí už v září. A jak se počasí horší, je to čím dál častější. Děti snadno prochladnou, nadýchají se při pobíhání mrazivého vzduchu, prochladnou jim nohy nebo ruce, nedostatečně si chrání krk šálou. Zkrátka důvodů, proč mohou onemocnět, je spoustu. Obvykle není v našich silách tomu zabránit, protože nemoci se rychle šíří i v rámci dětského kolektivu. Ale přesto máme šanci zabojovat proti tomu – díky zvyšování imunity u dětí stoupne obranyschopnost jejich organismu a jen tak nějaká viróza je neskolí.

Spánek jako základ

I když v lékárně kupujete nespočet multivitamínů, tak samy o sobě děti přes nemocemi neochrání. Největší vliv na jejich imunitu má, jestli jsou dobře a kvalitně odpočinuté, respektive vyspalé. Zvlášť u menších dětí je nutné dbát na to, aby spaly nejméně osm hodin denně. Uléhat by měly včas, bez všech rušivých zdrojů (tedy mobilních telefonů a tabletů) a bez zapnuté televize. Pro kvalitní spánek je důležité, aby jejich pokoj byl předem dostatečně vyvětraný, nebyl zbytečně přetápěný a měly například i kvalitní matrace. Jen díky tomu se ráno budou budit svěží, odpočinuté a plné energie. A jejich imunita i zdraví budou silnější.

Nezbytné ovoce

Dalším způsobem, jak podpořit imunitu dětí, je dávat jim každý den dostatečné množství ovoce. Odborníci doporučují dokonce pět porcí ovoce nebo zeleniny denně. A toto množství by rodiče měli dodržovat přes celý rok, nejen s příchodem zimy.

Pravidelný pohyb

Dále záleží na tom, aby děti měly pravidelný pohyb a byly denně na čerstvém vzduchu. Přesun ze školy a do školy rozhodně nestačí. Pokud chcete mít zdravé děti, měly byste s nimi každý den vyrazit na procházku a pobýt nejméně půl hodiny až hodinu venku, a to v každém počasí. Pokud se dostatečně obléknete, ani zima neškodí.

Případně dětem aspoň jednou do týdne zařiďte sportovní kroužek, který jim pomůže zdravě se hýbat a ještě si získají nové kamarády, což je důležité pro jejich psychickou pohodu.