Naše imunita je "děravá". Co s tím dělat?

Leckdo se vysmívá, že všechny nemoci zmizely a všechno je jen Covid-19. Je to celkem špatný vtip, i když faktem je, že v minulých dvou letech většinu ostatních respiračních chorob vytlačil na okraj. Ale i tak tu s námi byly, a kdo neměl Covid-19, měl „rýmičku“. A teď se ty klasické respirační choroby vrátily v plné síle a děti si je ve školních a školkových kolektivech velmi rychle vzájemně předaly. Takže už nyní řada z nich zameškává výuku a léčí se z kašle, rýmy a leckdy i ze zánětu průdušek či angíny. Aby toho nebylo málo, doma dítě nakazí celou svou rodinu, takže vzápětí ochoří i rodiče, kteří ještě před nástupem na nemocenskou stihnou nakazit leckteré své kolegy v práci. Je to začarovaný kruh a mnozí lidé z toho už teď šílí – jak je možné, že jsme najednou všichni nemocní? Ale není to jen zbytečné přehánění?

Narušená imunita

I když rostou počty nakažených nemocí Covid-19, spousta lidí se s ním popere právě jako s vážnější či lehčí virózou. K tomu další virová a bakteriální onemocnění a velká část národa končí doma na lůžku s horkým čajem a léky. Ale z části si za to můžeme sami, nemůžeme veškerou vinu házet jen na viry.

Uvědomte si, jak vypadá životní styl většiny z nás. A jak vypadal v uplynulém roce. Minimum pohybu, protože jsme byli od podzimu do jara zavření doma. Nezdravá strava, protože něčím jsme přece ten stres museli zahánět a mrkví a salátem to šlo dost těžko. Cvičit? Komu by se chtělo, když tu jsou chytré technologie a televize. Stres, který na nás vyvíjela horšící se epidemiologická situace, se také odrazil na psychice většiny z nás. Ani u dětí to nebylo lepší. Takže výsledkem je, že naše imunita je děravější než cedník. A můžeme si za to sami.

Nutná náprava

Imunitu si samozřejmě můžeme vylepšit. Kdo byl chytrý, začal na tom pracovat už na jaře a od svého úsilí neupustil. Důležitá je pestrá a vyvážená strava, v níž kladete důraz zejména na vitaminy a minerály – tedy dostatek ovoce a zeleniny. Vynechání fast foodů, omezení alkoholu a kouření. Pravidelný pohyb několikrát týdně, ideálně na čerstvém vzduchu. A k tomu posilování psychiky, což znamená udělat si čas sami na sebe, na relaxaci či posezení s přáteli. Díky tomu se posílí i naše zdraví a budeme mnohem odolnější jak psychicky, tak fyzicky. Jen tomu musíme věnovat čas a úsilí.