Neděste se podzimních viróz, posilte radši aktivně své tělo

Teplejší podzimní dny rychle zmizely a už je tu čas dešťů, chladných dnů a ještě studenějších nocí, plískanic a prvních sněhových vloček. Náš organismus má co dělat, aby takový nápor změn teplot, všech vnějších vlivů ustál a zůstal zdravý a nedotknutý. Pokud jeho snahu chcete podpořit a posílit svou imunitu, je vhodné začít tělu dodávat to, co potřebuje.

V tomto období jde zejména o vitaminy. A zdaleka nestačí jen doplňovat často skloňovaný vitamin C – ten je sice zásadní pro léčbu viróz, ale jakožto prevence nepostačuje. Tělo potřebuje celý komplex vitaminů, díky němuž může zůstat nezdolné a přestojí útoky virů, bakterií a všech vnějších nepřátel. Měli byste tedy dbát ještě na pravidelný a dostatečný denní příjem vitaminů E a D. A samozřejmě i dalších, aby tělo nestrádalo.

Další složky

Co dalšího by se ve vaší stravě, případně v multivitamínech užívaných pro posílení imunity, mělo objevovat. Velmi důležitý je betakaroten, který přirozeně najdete v kořenové zelenině a zejména v mrkvi.

Pak je podstatné myslet i na resveratrol (jedná se o antioxidant, který se přirozeně vyskytuje ve vinné révě, borůvkách či brusinkách) a astaxanthin (jde o antioxidant, který vytváří řasa Haematococcus pluvialis a kromě řas ho najdeme v lososech či mořských korýších – v humrovi nebo krevetách).

Minerály pro zdraví

Neměli byste zapomínat ani na dostatečný příjem minerálů. V mnoha případech stačí jen dát si denně jednu či dvě sklenky minerální vody a nejlepší je střídat druhy těchto minerálek. Obsahují tolik cenných látek, že by to pro tělo mělo být naprosto dostačující. Případně opět existují doplňky stravy, které obsahují celé spektrum důležitých minerálních látek.

V období viróz a různých onemocnění je důležité nezanedbávat zejména příjem selenu a zinku. První jmenovaný dokáže vychytávat v těle volné radikály, posiluje imunitu a je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. Druhý je zase nezbytný, aby se mohly tvořit imunitní buňky a aby mohly vůbec správně fungovat. Bez něj by tělo nemohlo ani správně fungovat a růst.