Leze na vás rýma? Zkuste se jí zbavit přírodní cestou

Chladná zářijová rána i touha některých z nás ještě aspoň párkrát si večer posedět venku už způsobily, že na leckoho již leze rýma, prochladl nebo se potýká s první podzimní virózou. Abyste se nachlazení lépe zbavili, nesázejte jen na přípravky z lékárny, ale sáhněte i po přírodních a chutných „lécích“.

V první řadě je tu samozřejmě možnost popíjení bylinkových čajů. Různé předpřipravené směsi, které účinkují proti všelijakým neduhům a problémům, zakoupíte v každé lékárně nebo supermarketu. A nesporné je, že bylinky fungují. Pokud si je nesušíte sami, jsou ty z lékárny skvělým řešením, jak podpořit a urychlit léčbu. Na nachlazení se doporučuje zejména heřmánek, pampeliška, černý bez, divizna, rakytník nebo levandule.

Léčba zeleninou

Z nejhoršího vám může pomoci také mnoho druhů zeleniny. Úplně nejlepší je konzumovat je v syrovém stavu, ale lehce povařené si také zachovávají většinu obsažených minerálů a vitaminů.

O česneku bylo řečeno už mnohé. Jedná se o přírodní antibiotikum, které pomůže i s léčbou rýmy, ideálně ovšem opět v syrovém stavu. Cibuli syrovou pojídat nemusíte, svou léčivou moc si zachovává i v rámci pokrmů. Ale pokud sáhnete po červené, je ještě přínosnější, protože obsahuje neskutečně vysoké množství antioxidantů a kvůli výrazně menší pálivosti se dá konzumovat syrová.

Pomoci z nejhoršího vám může třeba také brokolice, která obsahuje velké množství vitaminu C. Jako zázrak proti virovým onemocněním se doporučuje zázvorový kořen, opět v syrovém stavu. Velké množství vitaminu C najdeme taktéž v červené řepě, špenátu nebo zelí.

Ovoce jako vitaminová bomba

Ještě lepší je při léčbě nachlazení nebo virového onemocnění konzumovat ovoce. V nijak neupraveném, syrovém, čerstvém stavu. Nejlepší je volit druhy bohaté na vitamin C, který je pro tělo v boji s nemocí nejzásadnějším vitaminem. Nejbohatším zdrojem „céčka“ jsou zaručeně citrusy. I když si rádi pochutnáme na pomerančích a mandarinkách, tak z hlediska obsahu vitaminu C je rozumnější sáhnout po citronu nebo grepu.

Ale obecně jakékoliv ovoce je zdraví prospěšné a tento vitamin (a samozřejmě i mnoho dalších) najdeme ve všech druzích tuzemského i tropického ovoce.