Znáte léčivé podzimní potraviny?

Největší sklizeň probíhala sice v létě, ale i s podzimem dozrávají a ve velkém se prodávají další druhy plodin, které jsou velmi významné pro lidské zdraví. Mezi ty, které byste si rozhodně měli nakoupit do zásoby a uskladnit si je, patří hlavně poklady podzimních potravin: brambory, česnek, cibule a zelí.

Kdo má k dispozici sklep, měl by právě na podzim zpozornit a začít si dělat zásoby potravin, které při dobrém uskladnění vydrží až do jara. Jedná se zejména o pozdní brambory, které se dají koupit i od soukromníků a po celých pytlích. Zapomenout by se nemělo ani na česnek a cibuli, které jsou v kuchyni zcela nepostradatelné. A pokud jste fajnšmekři, můžete si právě teď nakoupit hlávky zelí a naložit si ho, aby z něj bylo kysané, které vydrží také klidně i rok.

Brambory jsou základ

Leckdo se snaží omezovat při jídle přílohy, a když už si nějakou dá, upřednostní spíš rýži nebo tmavé druhy těstovin. Ale právě brambory jsou velmi cennou složkou našeho jídelníčku, kterou bychom neměli zanedbávat ani omezovat.

Obsahují neskutečné množství minerálních látek, živin a bílkovin. Jsou ideálním zdrojem energie a ta nám díky nim dlouho vydrží. Nejsou v podstatě vůbec tučné a jejich cena je víc než příznivá.

Česnek a cibule

Cibule s česnekem se sice sklízejí už v letních měsících, ale aby bylo možné jejich uskladnění a dlouhodobé použití, musí se nejprve řádně prosušit. Proto je počátek podzimu právě tím nejlepším obdobím, kdy si můžete nakoupit od zásoby letošní cibuli a česnek. V kvalitním sklepě vám snadno vydrží až do počátku příštího léta.

Česnek je v podstatě přírodní antibiotikum a všelék, takže odborníci doporučují konzumovat jeden stroužek denně v syrovém stavu, čímž si zajistíte prakticky nezdolnou imunitu. Cibule se dá při vaření přidávat do každého pokrmu, je cenným zdrojem vitaminů a minerálů. A pokud sáhnete po červené cibuli, vězte, že má dvakrát více antioxidantů než všechny ostatní druhy.

Zelí pro zdraví

Zelí vám samo o sobě příliš dlouho nevydrží, takže je určeno k rychlé spotřebě. Ale můžete ho ihned po nákupu upravit tak, abyste si ho mohli dopřávat ještě dlouhé měsíce. Můžete ho pokrájet a chvilku povařit, načež se dá zmrazit a následně kdykoliv dovařit.

Skvělé také je pořídit si takzvaný zelák, což je keramický hrnec určený na kvašení zelí. Stačí si najít recept na internetu, nastrouhat zelí a nechat ho podle návodu kvasit. Kysané zelí si pak můžete dopřávat klidně až do dalšího podzimu, protože vydrží neskutečně dlouho. A jeho přínos pro lidské zdraví je nesporný – právě v této kysané formě je pro nás nejlepší.