Potraviny

media

Jak vybrat tu nejlepší rybu k jídlu

Vaříme všechny možné potraviny, v restauracích si také objednáváme rozličné pokrmy, ale většina z nás zanedbává ryby. Ty si dopřáváme jen výjimečně, přitom bychom je podle expertů měli konzumovat ideálně dvakrát týdně. Ryby totiž obsahují spoustu životně důležitých látek. Jenže ne všechny ryby jsou vhodné při dietě. Jak vybrat tu správnou rybu k jídlu?
media

Jak na cukru vzniká závislost a proč je v tolika potravinách

V roce 2013 proběhla médii zpráva, která má své místo ve světe zdravého stravování i dnes. Zveřejnil ji na veřejných stránkách Asociace zdravotních služeb v Amsterdamu její šéf, Paul van der Velpen. V této zprávě varoval před zbytečným nadužíváním cukru ve společnosti a zároveň poukazoval na to, že konzumace cukru může způsobovat závislost. A to poměrně jednoduše.
media

Kvalitní bílý jogurt poznáte už jen podle krátkého složení

Jogurty jsou velmi prospěšné potraviny. Jsou výborným zdrojem vápníku, hodnotných bílkovin a probiotik - tedy prospěšných bakterií mléčného kysání. Podle mnohých studií posilují imunitní systém, působí blahodárně při žaludečních obtížích. Jeden kysaný mléčný výrobek se obecně doporučuje jako součást denního vyváženého jídelníčku a právě tím může být jogurt.
media

Vláknina má dva druhy, oba jsou pro tělo přínosné

Velmi často se při hubnutí setkáváme se snadnou poučkou: "Nedaří-li se vám hubnout nebo máte-li problémy se zažíváním, zkontrolujte svůj denní příjem vlákniny." A je to pravda - dostatek vlákniny v jídelníčku nám jednak dodá pocit sytosti a zároveň dokáže pomoci pročistit tělo. Co už ale méně lidí ví, je fakt, že vláknina se dělí na dva druhy - rozpustnou a nerozpustnou ve vodě. Velmi snadno si rozdíl představíme třeba na jablku. Slupka je právě nerozpustnou vlákninou, dužina tou rozpustnou.
media

Tyto potraviny obsahují lepek, i když tak nevypadají

Lepek je směs bílkovin, která se běžně nachází v obilninách jako je pšenice, ječmen a oves, a tedy v mouce a pečivu obecně. Pokud ho v potravě přijímáme vysoké množství, tělo si s ním nedokáže poradit a způsobuje zdravotní problémy. Nemoci způsobené nesnášenlivostí organismu na lepek mohou být např. celiakie nebo Crohnova nemoc.
media

Názvy pečiva a chlebů mohou mást. Jak se v nich orientovat?

Sáhli jste nedávno v obchodě po slunečnicovém chlebu místo levnějšího označeného "jen" jako vícezrnný? Možná jste si zbytečně připlatili za pečivo s podobnou chutí i stejnými nutričními hodnotami. Označování pečiva v Česku je sice jasně dáno, ale jeho marketingový název bývá často výraznější.
media

V čem je vinný ocet dobrý pro zdraví? A jak poznáte pravé balsamico

Když se v Česku řekne "ocet", nejčastěji si vybavíme ten, který po léta používáme. Tedy 8% kvasný lihový ocet, který se výrábí kvašením ředěného etanolu. Své místo v českých kuchyních si získal díky nízkým výrobním nákladům a také zkrátka proto, že v dřívějších dobách jsme žádný jiný koupit nemohli. Ocet se prodává v plastových nebo skleněných lahvích, kde je již naředěn na zmíněných 8%.