Jaké ovoce si dopřát? Vyberte od každé barvy nějaké

Na tuzemském ovoci není nic špatného, a když si dopřáváte sezónní, čerstvé české ovoce, které k vám neletělo přes půl světa, je to lepší než cokoliv jiného. Nicméně pokud si chcete zpestřit svůj jídelníček a dodat svému tělu zase něco trochu jiného, co také velmi ocení, tak jsou tu tropické druhy ovoce. A zvlášť s horšícím se počasím a pokradmu přicházejícím podzimem je vhodné spoléhat na tropické druhy více a více – ono nám totiž za chvíli z českého ovoce zbudou jen jablka a hrušky, jinak bude po sezóně. Proto je vhodné začít kupovat i něco chuťově zajímavějšího, co vám dopřeje kromě zdraví i gurmánské zážitky.

Červená, žlutá, zelená

Tropické ovoce se vyznačuje zejména svou velkou barevností, jakou u našeho ovoce budeme jen těžko hledat. Stačí si představit vodní meloun a ta červená barva vás hned zahřeje u srdce – ostatně v létě je tím nejlepším, co si můžete s chutí dopřávat, nepřiberete po něm ani gram a navíc podpoříte pitný režim. V zimním období můžete spoléhat zase například na banány, které jsou cenným zdrojem hořčíku, i když to s nimi není vhodné přehánět kvůli velkému obsahu cukru. Skvělou svačinkou může být i mango, které obsahuje zase hodně vitaminu A. A kdo si zamiloval avokádo, může si ho dopřávat na mnoho způsobů a jen těžko najde jinou takto zdravou potravinu.

Citrusy

Se zimou jsou neodmyslitelně spjaté především citrusy, tedy pomeranče, pomela, mandarinky, grepy či citrony. Ty můžeme sice koupit celoročně, ale v zimě jsou nejlepší. Jsou úžasným zdrojem vitaminu C, a když si dáte aspoň jeden kousek denně, uděláte toho pro svou imunitu více než tušíte. A usušená kůra z citrusů zase povzbudí našeho ducha a zvedne nám náladu.

Dopřát si můžete i sušené tropické ovoce, jako například datle či fíky. A když chcete zkusit něco opravdu originálního, sáhněte po nádherně červeném granátovém jablku, které je takovým malým zázrakem – obsahuje totiž polyfenoly, které náš organismus chrání před škodlivinami z našeho okolí.