K meditaci si najděte správnou hudbu

Možná namítnete, že jste nikdy meditovat nezkoušeli a neumíte to. A na nějaké kurzy meditace, mezi další spoustu lidí se vám rozhodně nechce, natož za ně platit. Co když vám to vůbec nepomůže? Co když je to vlastně celé jeden velký podvod a výmysl? Než něco předem odsoudíte, zkuste tomu dát šanci. Meditovat totiž nemusíte podle nějakých striktních pravidel, je to zcela na vás. A to, jak dosáhnete duševní pohody a klidu, víte nejlépe vy sami, nikoliv nějací guruové.

Příprava

Najděte si nějaké klidné, tiché místo, kde vás nikdo nebude rušit – ani partner ani děti. Je jedno, jaká je noční či denní doba. Posaďte se na zem, případně na měkčí podložku, aby se vám sedělo pohodlně. Ideální je zaujmout typickou meditační či jogínskou pozici s překříženýma nohama a rukama lehce rozpaženýma s dlaněmi obrácenými vzhůru. Pak zavřete oči a zhluboka dýchejte. Snažte se nepřemýšlet nad ničím, zahnat starosti, neřešit problémy, snažte se prostě vyčistit si hlavu.

Meditační hudba

Pokud jsou vaše myšlenky roztěkané a nemůžete se jich zbavit, zkuste si pomoci hudbou. Je vědecky ověřené, že hudba léčí. Někdo dokonce dochází na muzikoterapii. Takže pokud si najdete vhodnou hudbu, která vás dokáže uklidnit, půjde vám meditační soustředění mnohem lépe. Takových meditačních skladeb je plno třeba i na YouTube, takže můžete zkoušet, která vám bude vyhovovat lépe, zda jen klidná hudba nebo vás spíš uklidní zvuky lesa, zpěv ptáků, zurčení vody a tak dále. Je jedno, co si budete pouštět, ale vězte, že hudba má na vaši duši a díky tomu i na vaše tělo velmi pozitivní a léčivý vliv. Stačí pár minut denně a bude vám mnohem lépe.