Být planetarián - nový trend ve stravě i přístupu k životu?

Svým stravováním se pokoušejí chránit naši Zemi i vegani a vegetariáni. Tím, že vynechávají maso, mléčné výrobky a další potraviny, se kromě zlepšení svého zdraví a metabolismu snaží také pomáhat planetě, protože nevyžadují určité druhy potravin zatěžující náš ekosystém. Někteří lidé se zase zhlédli v superpotravinách budoucnosti a začali holdovat červům, broukům, kobylkám a hmyzu celkově, přičemž si libují, kolik živin jejich tělu dodává a že tím taktéž nezatěžují ekosystém.

Nejžhavějším trendem dneška jsou ovšem takzvaní planetariáni, kteří se cíleně snaží jíst tak, aby chránili planetu, nepřispívali k produkci skleníkových plynů a nezatěžovali svou stravou ekosystém. V podstatě jedí tak, aby spasili lidstvo.

Snížení produkce skleníkových plynů

Lidstvo ničí svou planetu mnoha různými způsoby a cestami. Někdo se snaží Zemi chránit tak, že třídí odpad, jiný sází stromky, další bojuje proti kácení pralesů. Příznivci planetární diety se soustředí na problém produkce CO2. Skleníkové plyny se vyskytují v naší atmosféře, z určitých zdrojů vznikají přirozeně, ale k jejich produkci velkou měrou přispívá i lidstvo svými továrnami, dopravními prostředky či nadměrným chovem hospodářským zvířat. Planeta se pak nadměrně zahřívá a dochází ke globálnímu oteplování, tání ledovců, zvyšování mořské hladiny a dalším závažným problémům.

Potraviny vstřícné k planetě

Planetariáni jsou v podstatě vegetariáni, kteří odmítají jíst maso hospodářských zvířat (protože ta produkují CO2). Upřednostňují listovou zeleninu a luštěniny, kupují výhradně sezónní zeleninu a potraviny, odmítají kávu a čokoládu. Pokud vytrvají a budou to dělat ne třeba denně, ale několikrát v týdnu, mají šanci planetě pomoci – pokud jich na tuto snahu bude hodně. Ale nic se nesmí přehánět, takže je nutné myslet také na vlastní zdraví a vynechávané potraviny tělu vhodně vynahrazovat, jinak planetariáni riskují zdravotní potíže kvůli chybějícím důležitým živinám.