Potřebujete se uklidnit? Zvládnete to i rychle a účinně

Máte nervy na pochodu, myšlenky vám zběsile víří hlavou, ruce se vám třesou nervozitou a nevíte, co si se sebou počít? Ať už vás rozrušilo cokoliv, je potřeba co nejdřív se zase uklidnit – jen díky tomu se totiž zase budete moci začít soustředit, přemýšlet a najdete nejlepší cestu, jak se z daného problému dostat. Ale jak se můžete uklidit a co na tyto stavy funguje?

První pomocí je dýchání. Lehněte si na postel, pohovku nebo třeba na koberec. Začněte dýchat zhluboka, pravidelně a naplno. Hluboký výdech – hluboký nádech. Díky tomu se tělo začne okysličovat v pravidelných a tolik potřebných intervalech. Strach, stres i nervozita z vás začnou opadat, ruce se přestanou chvět, myšlenky se zklidní. Myslete jen na svůj dech a soustřeďte se na něj. Dechové cvičení provádějte pět až deset minut a uvidíte, o kolik lépe vám pak bude.

Tužka a papír

Víte, jakým způsobem si nejlépe srovnáte pomíchané myšlenky? Vypsáním se z toho. Opravdu, vypsat se ze svých starostí, strachů a problémů funguje. Ale telefon nebo počítač k tomu nestačí. Nejlepší je jít na to postaru – vzít tužku a papír, sednout si ke stolu a rozdělit papír jedním tahem tužky na dvě poloviny. Na jednu pak začněte vypisovat, co vás trápí, co se vám honí hlavou. Stačí psát heslovitě, ve zkratkách. Na druhou polovinu pak pište, co by se dalo zlepšit, co jste chtěli udělat jinak, co máte v plánu do budoucna.

Můžete si vytvořit i myšlenkovou mapu nebo se ze všeho vypsat v jakési slohové práci. Po dopsání ucítíte, jak je vám najednou lépe, protože ty největší starosti zůstaly na papíře.

Vnímejte přítomný okamžik

Možná vám připadá, že před vámi není žádná cesta, starosti vás zcela pohltily a zatemnily váš svět. Ale zkuste se na to dívat jinak – z hlediska vesmíru jsou vaše starosti jen prkotinami. Dívejte se kolem sebe, začněte vnímat své okolí, zaměřte se na detaily, na maličkosti a na vše, co vás právě obklopuje.

A najednou zjistíte, že svět je zajímavější, přítomnost fascinující a vaše starosti jsou jen krátkou epizodkou vašeho života, která se vzápětí vyřeší. Netrapte se tím zbytečně přespříliš, žijte přítomností a snažte se užívat si každé minuty svého života s úsměvem.