Cukr

media

Na cukru můžete být klidně závislí

Objevuje se v nespočtu druhů potravin a někdy ani nevíme, že ho jíme. A přesto si ho řada z nás dopřává mnohem více, než je zdrávo. Řeč je o cukru, neskonalém lákadlu, na kterém je mnoho lidí doslova závislých. A není to nějaká teoretická závislost, protože podle vědců je podobně návykový jako jiné druhy návykových látek.
media

Jídelníček úplně bez cukru? Ano, jde to i bez něj

Také si nedovedete představit svůj život bez alespoň jedné kostičky čokolády denně? A nebo bez občasné návštěvy cukrárny či kávy s aspoň malou sušenkou? Občas zhřeší každý z nás, ale kdo má sklony cpát se sladkým, měl by si dát velký pozor, protože na cukru se můžete velmi snadno stát závislými.
media

Recept: Vietnamský salát s mangem a sušeným hovězím

Osvěžující, naprosto vynikající, chutný a zdravý. To je vietnamský mangový salát, ve kterém hraje svou roli i sušené hovězí, díky kterému toto jídlo zasytí i dodá porci bílkovin. Kombinaci chutí krásně doplňují bylinky, bez kterých by vietnamská kuchyně neměla ten správný šmrnc.
media

Keto dieta: vyměňte sacharidy za zdravé tuky

Cukr a bílá mouka nejsou nejzdravějšími volbami pro rozumný jídelníček, to je obecně známý fakt. Keto dieta je tak velmi populární už díky svému principu - odsouvá jakékoli sacharidy na druhou kolej. Keto jídelníček se totiž zejména skládá z co možná nejzdravější formy tuku, jaký najdete třeba v avokádu, olejích, oříškách nebo třeba i sýru. A kdo by nechtěl extra porci sýru, že?
media

Co se v potravinách používá místo cukru a proč na fruktóze vzniká závislost

V potravinách se v posledních letech začal nahrazovat cukr levnějšími sladidly, nejčastěji pomocí glukózy, fruktózy nebo jejich kombinací jako je glukózo-fruktózový (nebo fruktózo-glukózový) sirup. Jak glukźa, tak fruktóza jsou sladké, obě jsou základní druh cukrů a u obou existují výhody i rizika, pokud je konzumujeme místo cukru. Jaký je mezi nimi vlastně největší rozdíl?
media

Jak na cukru vzniká závislost a proč je v tolika potravinách

V roce 2013 proběhla médii zpráva, která má své místo ve světe zdravého stravování i dnes. Zveřejnil ji na veřejných stránkách Asociace zdravotních služeb v Amsterdamu její šéf, Paul van der Velpen. V této zprávě varoval před zbytečným nadužíváním cukru ve společnosti a zároveň poukazoval na to, že konzumace cukru může způsobovat závislost. A to poměrně jednoduše.