Cukr

media

Co se v potravinách používá místo cukru a proč na fruktóze vzniká závislost

V potravinách se v posledních letech začal nahrazovat cukr levnějšími sladidly, nejčastěji pomocí glukózy, fruktózy nebo jejich kombinací jako je glukózo-fruktózový (nebo fruktózo-glukózový) sirup. Jak glukźa, tak fruktóza jsou sladké, obě jsou základní druh cukrů a u obou existují výhody i rizika, pokud je konzumujeme místo cukru. Jaký je mezi nimi vlastně největší rozdíl?
media

Jak na cukru vzniká závislost a proč je v tolika potravinách

V roce 2013 proběhla médii zpráva, která má své místo ve světe zdravého stravování i dnes. Zveřejnil ji na veřejných stránkách Asociace zdravotních služeb v Amsterdamu její šéf, Paul van der Velpen. V této zprávě varoval před zbytečným nadužíváním cukru ve společnosti a zároveň poukazoval na to, že konzumace cukru může způsobovat závislost. A to poměrně jednoduše.
media

Připravte se na nákup potravin. Tady jsou věci, které byste měli znát

Jídlo jako základní životní potřebu nakupujeme téměř každý den. Většinou už zpaměti a bez přemýšlení vkládáme do košíku základní potraviny. Hlavně mít nákup co nejdříve za sebou a být doma. Schválně, čtete si při každém nákupu i složení výrobku nebo nutriční hodnoty? Usnadníme vám to - tady jsou naše základní doporučení pro nákup potravin. Z obchodu díky nim odejdete s jistotou, že jste peníze dali opravdu jen za to, co je pro vaše zdraví přínosné.
media

Čím se v potravinách nahrazuje cukr? Vše o přírodních sladidlech

Vnímání sladké chuti patří podle vědeckých poznatků k nejpůvodnějším chuťovým zkušenostem člověka. Už kojenec vnímá a pozitivně reaguje na sladkou tekutinu, protože sladké signalizuje energii, výživu pro tělo. V mozku dospělého člověka sladké vyvolává euforii, stimuluje totiž produkci „hormonu štěstí“ serotoninu. Čím se ale v potravinářství nahrazuje cukr?
media

Neřešíte glykemickou křivku? Měli byste

Nezáleží na tom, jakým způsobem se snažíte zhubnout nebo dostat se do kondice. Naše snaha pokaždé zahrnuje změnu stravování, přidání pohybu a velký obrat v dosavadním životním stylu. Mnoho z nás přitom úspěch měří podle ručičky na osobní váze, což leckdy nestačí. Měli byste totiž neustále sledovat svou glykemickou křivku a při dietě se řídit právě jí.