Cukr

media

Máte při hubnutí pořád na něco chuť? Pomůže i energetická denzita potravin

Jistě to znáte, obzvláště pokud s dietou nebo s větší změnou ve svém jídelníčku začínáte. Pro vaše tělo může být těžké zvyknout si rychle na novou stravu, zejména pokud výrazně omezíte příjem cukru v podobě sladkostí a různých pochutin. Existuje však několik nápadů, díky kterým můžete chutě na sladké nebo nezdravé výrazně omezit. Vám tak už nic nebude bránit v úspěšném hubnutí.
media

Čas zmrzlin začíná. Jak ale poznat tu kvalitní?

Je tu už klasické jarní počasí, teploty se mnohdy přibližují těm letním, a tak je jasné, že nás to v obchodech svádí ke kupování zmrzlin. A nejen v obchodech, kupujeme je i v cukrárnách či u stánků jako točené a kopečkové. Jak ale poznat kvalitní zmrzlinu a nekoupit „umělou hmotu“ za hodně peněz?
media

Nápoje a potraviny s umělými sladidly raději vynechte

Kdo se rozhodne začít žít zdravě a hlavně se stravovat se zdravě, ten se snaží i jinak nakupovat. Více čteme etikety, zajímáme se o složení potravin i jejich kalorickou hodnotu. Více přemýšlíme, co vlastně koupit a která potravina nám lépe prospěje i co nám pomůže v naší snaze zhubnout. Řada lidí proto v dobré víře sahá po výrobcích s nízkým obsahem tuku, označených jako "bez cukru" nebo po různých dietních nápojích. Jenže i ty mohou víc uškodit než prospět.
media

Milujete sladké? Sáhněte radši po přírodních alternativách bílého cukru

Všude se dočítáme, že cukr je nezdravý, že bychom se měli vyhýbat sladkostem, ale i chemickým náhražkám cukru a umělým sladidlům, protože to vše nejen neprospívá naší postavě, ale ohrožuje to i naše zdraví. Cukrovka je přitom strašákem číslo jedna a není radno si s ní zahrávat. A přesto existují lidé, kteří si bez pořádné dávky nezdravého cukru nedokážou představit svůj den a nevzdají se ho ani za nic. Pokud na slazení půjdou chytře, omezí rizika - včetně vzniku závislosti na cukru.
media

Kvůli cukroví nemusíte přibírat, stačí zůstat v klidu

Jen málokdo se udrží a po Vánocích nemá ani kilo navíc. Většina z nás alespoň pár dní neodolá a hřešíme jako málokdy jindy. Kila cukroví plného džemů a krémů, štědrovečerní a sváteční hody doma i u příbuzných, alkohol, chlebíčky, čokoládové kolekce ze stromečků a další pasti pro mlsné jazýčky, to je velká zkouška pro naši vůli. A přesto – pokud nebudete ve stresu, nepřiberete tolik, jako když se nervujete.
media

Cukr je zlozvyk. Omezte ho, aniž byste se trápili

Snadno se to řekne – přestanu jíst sladkosti, nebudu si ke kávě kupovat v cukrárně dezerty, omezím sladké nápoje. Jenže kdo je zvyklý tyto potraviny konzumovat, ten bude cukr ze svého jídelníčku odbourávat jen těžko. Nemluvě o lidech, kteří cukr využívají jako pomocníka k zahnání stresu, únavy či smutku. Přesto to jde.
media

Na cukru můžete být klidně závislí

Objevuje se v nespočtu druhů potravin a někdy ani nevíme, že ho jíme. A přesto si ho řada z nás dopřává mnohem více, než je zdrávo. Řeč je o cukru, neskonalém lákadlu, na kterém je mnoho lidí doslova závislých. A není to nějaká teoretická závislost, protože podle vědců je podobně návykový jako jiné druhy návykových látek.
media

Jídelníček úplně bez cukru? Ano, jde to i bez něj

Také si nedovedete představit svůj život bez alespoň jedné kostičky čokolády denně? A nebo bez občasné návštěvy cukrárny či kávy s aspoň malou sušenkou? Občas zhřeší každý z nás, ale kdo má sklony cpát se sladkým, měl by si dát velký pozor, protože na cukru se můžete velmi snadno stát závislými.