Vysoký tlak, hladina cukru a cholesterol - kombinace, která může zabít

Fakt, že naše postava není jako z módního magazínu, asi poznáme sami. Spousta z nás je ale příliš líných a pohodlných na to, abychom to začali řešit, a tak jíme dál dle chuti, neomezujeme se a volno trávíme raději u televize než aktivním pohybem. A tak se stává, že ručička na váze vystoupá až do závratných výšin, kdy nás nadváha nejen začne obtěžovat a poukazuje na ni i naše okolí, ale začne nám způsobovat i různé zdravotní potíže včetně zadýchávání se, komplikovaného pohybu a nemotornosti. V tu chvíli už je doslova za pět minut dvanáct, aby takoví lidé začali okamžitě hubnout. A ještě předtím by měli navštívit svého praktického lékaře, aby zkontroloval jejich zdravotní stav.

Cholesterol, cukr i tlak

Nadváha a obezita se nevyskytují jen samy o sobě. Obvykle je doprovázejí další zdravotní neduhy. Zejména jde o cholesterol, jehož hladina se zvyšuje, protože cévy zarůstají tukem a krev v nich špatně proudí. S tím se ostatně dost často pojí i vysoký krevní tlak. A v neposlední řadě obézní lidé často trpí také cukrovkou, ke které se doslova projedli. Pokud se u nich zkombinují všechny tyto faktory, jejich život se rázem ocitá ve velkém ohrožení. A fascinující je, že si to mnoho z nich vůbec neuvědomuje a neřeší to.

Zákeřný metabolický syndrom

Všechny výše zmíněné nemoci vás mohou připravit o život nebo výrazně zhoršit jeho kvalitu. Pokud se sejdou všechny a delší dobu je ignorujete, mohou se zvrtnout do takzvaného metabolického syndromu, který už je život ohrožující a je nutné ho s pomocí lékařů intenzivně léčit.

Řešení je přitom zřejmé – zhubnout. Tedy začít se pravidelně hýbat, zcela změnit jídelníček, vynechat sladká, tučná a mastná jídla, zmenšit porce a jíst pravidelně a zdravě. Jen díky tomu se zdraví nebude zhoršovat a nemocný člověk má šanci žít i další léta poměrně plnohodnotně a spokojeně. Jen se bude muset smířit s tím, že svá milovaná nezdravá jídla už nikdy neokusí – nebo jen zcela výjimečně.