Stávkuje váš mozek? Dodejte mu trochu cukru

Mozek je zvláštní orgán v našem těle, který si ani na vteřinu neodpočine, pracuje i v průběhu našeho spánku. A proto je nutné správně se o něj starat. Pokud to neděláte, vzápětí vám jasně ukáže, že mu něco chybí. Budete se špatně soustředit, budete unavení a bez energie, bude se vám hůř přemýšlet, nebudete mít chuť k žádné činnosti a k tomu se přidá špatná nálada a podrážděnost. To se může stát, pokud delší dobu nemáte skoro žádný pohyb a navíc jste v nevětrané místnosti, takže v krvi máte málo kyslíku a i mozek se málo okysličuje. A nebo se to děje kvůli dlouhodobému nedostatku cukru.

Cukr, co neškodí

Je omyl myslet si, že cukr je jen špatný. A je také omyl myslet si, že když sníte na posezení tabulku čokolády, váš mozek to nakopne a vy budete skvěle fungovat dál. Naopak, sladkosti obsahující jednoduché cukry vaše tělo utlumí, respektive dodají mu energii jen krátkodobě a jednorázově – cukr v krvi nevydrží dlouho a jeho hladina zase brzy klesne. Proto je důležité zařadit do jídelníčku ty správné cukry, které prospívají našemu organismu jako celku, ale mají pozitivní vliv i na naše myšlenkové pochody, psychiku a mozek celkově. To jsou komplexní sacharidy, které nejsou zakázané ani při hubnutí – naopak byste měli dbát na to, abyste tělo zbytečně nešidili.

Pomůže i ovoce

Pokud se cítíte na pokraji psychických sil, tak skvělým „lékem“ je kousek ovoce. Ovoce v sobě totiž má také cukr, který náš mozek v tu chvíli uvítá. Navíc tento cukr tak rychle nezmizí a mozek se jím zásobuje dlouhodobě. Takže ideální řešení? Dejte si během dne dva až tři kousky ovoce, neboli neopomíjejte svačiny. Díky tomu si udržíte neustále správnou hladinu cukru v krvi a budete plní energie, budete lépe přemýšlet a nic vás tak snadno nerozhodí.