Chraňte svůj mozek už nyní, snížíte riziko jeho onemocnění

.

I když žijeme v době, kdy je medicína velmi pokročilá a každý měsíc či týden vědci, experti a pracovníci ze světových univerzit představují své úžasné výzkumy a slibují netušené léčivé výsledky, tak jsme pořád ke svému zdraví jako slepí. Dokud nám nic není, žijeme hýřivým životem, nestravujeme se zdravě, nemáme pravidelný pohyb, zanedbáváme doporučený přísun vitaminů a minerálů, ignorujeme dobré rady vědeckých kapacit. A co víc, nezanedbáváme jen své fyzické zdraví, ale i svůj mozek. 

Demence jako hrozba

Mnozí lidé už si uvědomují, že fyzické zdraví není samozřejmé, a tak se aspoň trochu snaží o něj pečovat. Snižováním tělesné váhy, procházkami, občasnou zdravější stravou, odbouráváním stresu. Jenže fyzické zdraví není všechno. A i když se snažíme dbát i o svou psychiku, tak to neznamená, že správně pečujeme o svůj mozek. Ten totiž naši pravidelnou péči skutečně potřebuje a je nutné trénovat i tento důležitý orgán. Pokud ho budeme zanedbávat, velmi brzy to bohužel poznáme. A někdy tento degenerativní proces bohužel už bývá nevratný a začne se projevovat ve formě demence.

Ohrožení světa

Alzheimerova choroba a demence jsou nejčastěji přisuzovány starší generaci, ale bohužel to začíná být probém i výrazně mladších lidí. Příčinou je naše ignorace mozku – a to skoro doslova. Jsme přilepení k obrazovkám, jsme líní přemýšlet, necháváme za sebe raději přemýšlet stroje. A když mozek nepracuje, zakrňuje a odmítá nám sloužit tak jako dříve. Když si to uvědomíme včas, máme ještě šanci tento proces zvrátit. Někdy už je ale pozdě. A právě proto i podle vědců ve světě přibývá případů demence. Přitom u mnoha mladších lidí se demence teprve rozvíjí a ani oni sami to netuší, což je ještě horší. Jejich ignorace ovšem může skončit velmi špatně, protože lék na tuto nemoc neexistuje. A přesto si myslíme, že právě nás se to nikdy nemůže týkat, že právě my jsme ty výjimky. A jednou se možná budeme nehezky divit.