Energetický nápoj není nápoj pro sportovce, hodně lidí si je plete

Když se během jediné noci potřebujete naučit mnoho látky na nadcházející zkoušku, je jasné, že nechcete usnout a potřebujete být čilí celou noc. Někomu postačí jako stimulant káva. Jiný spoléhá na energetické nápoje, které mají právě tuto funkci – dodají vám energii, potlačí únavu, dokážou vás udržet vzhůru a bdělé. Často je pijí i sportovci či lidé, kteří musejí vynaložit velkou fyzickou sílu a potřebují vydržet. Jenže zatímco jednorázově to neškodí, při častém nebo dokonce každodenním pití si velmi ubližujete.

Nápoj pro sportovce

Pokud máte pocit, že energetický nápoj přece nemůže být nic až tak nebezpečného, protože je přece pijí i vrcholoví sportovci, nejspíš se mýlíte. Je totiž obrovský rozdíl mezi běžně prodávaným energetickým nápojem a mezi takzvaným sportovním nápojem. Druhý jmenovaný je totiž určený právě pro sportovce, kterým má dodat především tekutiny a minerální látky – nic jiného.

Energetické nápoje v sobě ovšem minerály často neobsahují. Najdete v nich především kofein, taurin a rostlinné extrakty. Tyto látky dokážou úžasně povzbudit tělo a potlačit únavu. Ale stejně tak jejich kombinace může způsobit nevolnost, náhlé zdravotní problémy a také pro oslabené jedince i smrt. Rozhodně se jejich pití nedoporučuje dětem a mladistvým, stejně jako těhotným a kojícím ženám. A není vhodné pít je ani v kombinaci s alkoholem, protože díky potlačení únavy jste schopni vypít víc alkoholu než obvykle a můžete si způsobit až otravu.

Nebezpečná závislost

Pokud i vy patříte mezi ty, kdo už si energetický nápoj při nákupu bezmyšlenkovitě přidávají do nákupního košíku, měli byste zbystřit. Kdy ho pijete? Opravdu ho potřebujete? A dokážete se bez něj vlastně obejít? Pokud ho pijete večer před spaním, před fyzickou zátěží či těsně po ní, s alkoholem či jen tak namísto klasických tekutin, ohrožujete své zdraví. Navíc je prokázán negativní vliv energetických nápojů na zuby, které časem doslova rozleptávají, o trávicím ústrojí nemluvě. Upřednostníte tedy svoje zdraví nebo sladkou, ale nezdravou chuť energetických nápojů?