Omezit cukr není těžké. Stačí ošálit mozek

Cukr je droga. I když si to nechceme přiznat, má na nás stejný vliv jako jakékoliv jiné návykové látky. Dokáže nám zlepšit náladu, dodat energii, probrat nás – a navíc i dobře chutná. Takže omezení cukru je pro řadu lidí skoro nadlidským úkolem. Ale přesto to jde. Stačí jen vědět, jak na to.

Podle odborníků bychom denně neměli zkonzumovat víc než 25 gramů cukru. A to v jakékoliv jeho formě. Když se zamyslíme nad svým jídelníčkem, nejspíš zjistíme, že tuto dávku často mnohonásobně překračujeme. Což je nejen špatné pro naši postavu, protože tělo cukr nedokáže zpracovat a ukládá si ho ve formě tuků, ale může nás to ohrožovat vznikem dalších zdravotních problémů a komplikací. S nadměrnou konzumací cukru se pojí nejen zvýšené riziko vzniku cukrovky, ale negativně ovlivňuje i činnost srdce, zhoršuje kvalitu pleti nebo podporuje vznik akné.

Mozek velí

Propadnout sladkostem je snadné. Stačí naučit náš mozek, že kousek čokolády přináší uklidnění a zahání stres. Cucání sladkého bonbonu je skvělým pomocníkem v doplnění energie. A když si dáme kávu, už se s tím nerozlučně pojí myšlenka na něco sladkého ke kafíčku. Stačí pár týdnů a už své chutě neovládáme, protože mozek se stává pánem situace a přísun sladkostí po nás v takových chvílích automaticky vyžaduje. A dokud nepochopíme, že jsme se stali otrokem své závislosti, nedokážeme se jí zbavit.

Ošálete tělo

Málokdo se cukru dokáže vzdát stoprocentně. Ono to ani není vhodné, protože tělo cukr potřebuje, alespoň ve formě komplexních sacharidů. Zato jednoduché sacharidy můžete takřka vyškrtnout. Abyste zpočátku netrpěli a nezoufali si, že cukr potřebujete, jinak to nepřežijete, zkuste mozek oklamat. Dejte mu životabudič v jiné, zdravější formě. Vyplatí se vsadit na oříšky. Lepší než cukrovinky je určitě ovoce. A pokud se neobejdete bez čokolády, kupujte si alespoň tu sedmdesátiprocentní. Díky tomu se budete cítit spokojení a tělu dodáte něco, co dokáže správně využít a neškodí mu to.