Nemůžete v noci spát? Zažeňte tíživé myšlenky

Nespavost většinou přichází s věkem. Když jsme mladí, nedělá nám problém prospat noc i celé dopoledne. A i když jdeme spát hodně pozdě, ráno se s tím nějak srovnáme a fungujeme celkem obstojně. Ale čím víc let nám je, tím to se spánkem bývá horší. Někdo nemůže usnout, jiný probdí půlku noci, protože už opětovně neusne. Není to ovšem navěky, a když se budete snažit, můžete s tím něco snadno udělat.

Unavte tělo

Ačkoliv večer padáte únavou, v posteli si uvědomíte, že nemůžete usnout a už hodinu marně civíte do temného stropu. Možná se snažíte uspat se televizí, ale právě kvůli ní se v noci probudíte a musíte ji vypnout, což vám naruší spánek a pak máte opět problém usnout. Hlavou vám víří tisíce myšlenek, podrobně rozebíráte své strachy a problémy a spánek kvůli tomu ještě víc zaháníte. A přitom byste chtěli tolik spát. Nebojte se, není to jen váš problém, protože spánek má narušeno mnoho lidí. Ale dá se s tím samozřejmě pracovat a stav zlepšovat, a to téměř k dokonalosti.

V první řadě vypněte televizi a odložte telefon – přístroje vyzařující nepřirozené modré světlo vám spánek nepřivodí, a pokud ano, tak vás pak stejně vyrušují. Chce to usínat v klidu a ve tmě. A ideálně hodně unavení, protože díky tomu usnete mnohem dřív – takže si odpoledne či navečer klidně ještě zacvičte, ať tělo řádně unavíte a těšíte se pak do postele.

V noci nepřemýšlet

Určitě víte, že když nad tímtéž přemýšlíte v noci a ráno, výsledek není totožný. V noci je mozek pod vlivem spánkových hormonů, a to i když nespíte, takže přemýšlí jinak. Proto se při probuzení uprostřed noci snažte neřešit nic tíživého a myšlenky spíš odhánějte. Klidně vstaňte, uvařte si nějaký čaj pro lepší spánek, pusťte si hudbu, vezměte oblíbenou knihu. Zkrátka se pokuste tělo ukolébat. Usnete díky tomu mnohem dřív, než kdybyste se jen převalovali v posteli a snažili se ze všech sil spát.