Ničí vás závislost na sladkém? Zbavte se jí

Nadměrná a příliš častá konzumace potravin, ve kterých je vysoký obsah cukru (což jsou zejména různé sladkosti, čokoláda, limonády, sladké pečivo a tak dále), je velmi riziková pro naše zdraví. Většina z nás řeší zejména to, že tloustneme, případně že se nám nedaří zhubnout, ale cukr je mnohem nebezpečnější. Kromě toho, že může být příčinou vzniku cukrovky, tak prokazatelně způsobuje vznik zubních kazů, má vliv na kvalitu pleti a vznik akné, může vést ke vzniku žaludečních vředů a poškozuje i játra a tepny. Pokud tedy tušíte, že vaše uzobávání už přerůstá v něco nebezpečnějšího a nemůžete s tím přestat, i když byste chtěli, měli byste skutečně rychle přibrzdit – jinak riskujete vlastní zdraví a možná i život.

Srovnejte hladinu cukru

Víte, proč tak strašně toužíte po sladkostech, proč vás chuť na sladké tolik mučí? Snažíte se pomocí cukru uniknout něčemu, co vás trápí – někdo tak zahání stres, jiný doplňuje energii, další už to má jako zvyk u televize. Tělo si zvyklo, a když začne hladina cukru v krvi klesat, ozve se a žádá po vás další dávku. Je to stejné jako u drogy. Takže řešení je snadné. Nemusí to nutně být abstinence od sladkého – ale musíte jíst tak, aby hladina cukru v krvi nekolísala. Rychlé cukry, které přijímáte ve sladkostech, rychle mizí, takže tělo je požaduje brzy znovu. Pokud ale do svého jídelníčku zařadíte komplexní sacharidy, bílkoviny, zeleninu a ovoce, hladina cukru nebude kolísat a ta strašná touha po sladkém už vás nebude tak ovládat.

Pevná vůle

Je jasné, že odvykání na sladkém není jednoduché. Samotná změna jídelníčku vás nespasí. Musíte se snažit odolat. Máte svou vůli a přece nebudete poslouchat váš mozek, který se v tu chvíli chová jako u feťáka. Je třeba obrnit se a překonat prvních pár dní, kdy vás budou abstinenční příznaky trápit podobně jako jiného závislého člověka na odvykačce. Ale pak už se tělo srovná a naučí se jíst a fungovat jinak. I vy se budete cítit lépe a hlavně tím pomůžete svému zdraví.