Sezení nás ničí. Naštěstí tělu můžete pomoci

Oproti našim předkům jsme mnohem línější a pohodlnější. Navíc se změnil i styl naší práce, takže víc času než na polích a pohybem na čerstvém vzduchu trávíme zavření v kancelářích, s minimálním pohybem, načež pak odejdeme domů, kde v sedavém stylu života pokračujeme. Není se tak čemu divit, že nás brzy začnou trápit různé zdravotní neduhy, bolesti zad a náš pohodlný život se nám začne mstít.

Možná se snažíte kompenzovat tělu prosezenou dobu cvičením. Jenže pokud si zacvičíte byť třeba i půl hodiny každý den, tak tím sice svému zdraví prospějete, ale rozhodně tak nevyrovnáváte dluh, který u svého těla máte tím, že většinu dne trávíte vsedě, nejspíš i ve špatné pozici, a doma v tom dost možná večer pokračujete. Existuje jen jedno řešení, jak se z toho po zdravotní stránce brzy úplně nezhroutit – musíte se i v průběhu sezení hýbat, a to pravidelně a poctivě. Jinak si akorát zničíte zdraví.

Každou půlhodinu

Když máte osmihodinovou pracovní dobu, kterou trávíte v kanceláři, v autě nebo jiným typem jednotvárného sedavého pohybu, nejspíš nebudete mít moc příležitostí zacvičit si v mezičase. Ale ono o cvičení v pravém slova smyslu jít nemusí. Důležité je spíš protažení, změna polohy, narovnání se. Odborníci doporučují pravidelně vstávat, nejlépe každou půlhodinu. Protáhněte se a hlavně se projděte. Věnujte tomu aspoň dvě minuty. Ocení to zejména páteř a i po psychické stránce vám bude lépe, protože z vás opadne únava, nebudete bez energie, bude se vám pak lépe fungovat a přemýšlet. Ostatně, pokud pracujete s počítačem, tak takové pravidelné pauzy ocení i vaše oči.

Správná poloha

Abyste si kvůli sedavému zaměstnání zbytečně neubírali cenné roky života, případně abyste nemuseli trpět zbytečnými bolestmi zad, je také důležité sedět správně. Nehrbit se, nekroutit se na židli a tak dále. Měli byste sedět rovně, pokud možno vzpřímeně. Ideální je mít i kvalitní židli, která vaší páteři uleví. Pokud vás trápí bolesti krční páteře, hlídejte si i polohu krku, případně zajděte k fyzioterapeutovi, který vám poradí, jak krku můžete ulevit a chránit svou páteři v této oblasti.