Buďte pánem vlastního času, inspirujte se u manažerů

Manažeři a lidé ve vysokých funkcí toto dobře znají – mají svůj den pečlivě rozplánovaný častokrát i do minuty a přesně vědí, kdy co budou dělat a kde v jakou denní dobu budou. Jejich život je dost hektický a plný povinností a starostí, ale v jednom ohledu se jimi můžeme inspirovat – uvážlivé rozplánování aktivit do jednotlivých částí dne nám může jedině prospět.

Leckdo dělá právě to, co ho zrovna napadne. Teď zrovna vytře podlahu, teď bude nejlepší čas na procházku s dětmi a za hodinu se děti půjdou koupat. Nebo možná ne, vše se přehází a je to úplně jinak. Vždyť na tom přece nezáleží, kdy cvičíme, kdy jdeme ven, kdy jíme, kdy se scházíme s dalšími lidi, kdy uléháme. Ale i takové banální události a aktivity mohou lépe fungovat, pokud je budeme dělat ve správnou denní dobu. Tedy pokud je přizpůsobíme svému biorytmu, svým vnitřním hodinám. Problém je, že každý člověk má tyto hodiny nastavené trochu jinak a každému vyhovuje trochu jiné uspořádní a styl.

Nebuďte chaotik

Když si jednou týdně sednete a sepíšete si rozvrh aktivit a činností pro další týden, velmi vám to usnadní život. Nemusíte se ho do minuty držet, ale máte už nějaké vodítko, kdy co dělat. A předem víte, co dokážete stihnout a co už je nad rámec vašich sil a časových možností. Ideálně si rozvrh umístěte někam na oči, třeba na lednici, a průběžně z něj odškrtávejte splněné úkoly. Brzy zjistíte, že je to mnohem lepší než chaotické přelétávání od jedné aktivity k jiné, kdy nestihnete udělat nic pořádně.

A navíc tohle pro vás může být skvělá motivace – vypíšete si například časy určené pro cvičení, a přesně hned víte, co jste stihli splnit a jak své možnosti pro další týden upravit. A úplně stejně pomáhá i to, pokud si na další týden sepíšete jídelníček, uděláte jeden velký nákup a přesně víte, co budete který den vařit, přičemž na vše už máte připravené suroviny a nemusíte ztrácet čas dokupováním.

Přizpůsobte s svému tělu

Naše plánování je jedna věc, ale potřeby našeho těla jsou úplně jiná věc – a svými plány často jdeme přesně proti nim. To se pokuste nedělat a přizpůsobte se právě svým potřebám. Víte, jestli jste ranní práče či sova – tedy jestli je pro vás lepší dělat náročnější a složitější činnosti dopoledne nebo až večer. Stejně tak sami tušíte, kdy je pro vás příjemnější cvičit, jestli brzy ráno nebo až odpoledne. Při plánování na to myslete a bude vám vše vycházet mnohem lépe a budete ze sebe mít lepší pocit. A za splněné cíle se klidně můžete průběžně odměňovat, ať z toho máte radost.