Jak přivolat spánek, když nemůžete usnout

Někdy se vám může stát, že jste sice strašně unavení, ale v hlavě se vám honí tolik myšlenek a máte tolik starostí, že kvůli tomuhle psychickému napětí nemůžete usnout. A čím déle takhle ležíte a nemůžete usnout, tím větší je váš stres při pohledu na budík, který ukazuje o hodinu víc a pak o další hodinu víc a vy víte, že ráno se blíží a vy nebudete dost odpočatí. Když se tohle děje několikrát do týdne, má to negativní vliv na náš organismus, a to zejména na kardiovaskulární systém, produkci hormonů a další oblasti.

Teplá koupel, chladná ložnice

Velmi důležité je mít v ložnici optimální teplotu pro spánek. Krize je to především v létě, kdy venku panují tropické teploty a vy vedro nedokážete nijak vyhnat – to se pak špatně spí většině lidí. Ale jindy se pokuste udržovat v ložnici teplotu okolo 18 až 19 stupňů Celsia, při které se vám bude spát úplně nejlépe.

Pokud máte ovšem rádi teplíčko, tak se nebojte dopřát si těsně před ulehnutím velmi teplou koupel. Díky horké vodě se zmenší napětí ve svalech a vy se příjemně uvolníte. Když pak ulehne, budete krásně prohřátí a tělo bude postupně chladnout, čímž se pozvolna bude snižovat i tepová frekvence a vám se začnou klížit oči.

Správné jídlo

Spánek od vás může odhánět také nevhodná večeře, případně špatné nápoje. Rozhodně se večer nedoporučuje pít kávu či černý čaj. Z jídel jsou velmi nevhodné sladkosti, těžká jídla, ale také ostrá jídla, která velmi zatěžují váš metabolismus.

Pokud spánek chcete přilákat, můžete si ještě hodinu před spaním dát ovesnou kaši, trochu tvarohu s oříšky či banán. Pomoci vám může také příjemná vůně, ať už ze svíčky či aromalampy. Pokud máte nějakou vůni velmi oblíbenou a skutečně vám pomáhá upadat do říše snů a zahání negativní myšlenky, tak si jí malinko můžete nanést i přímo na povlečení.